Ryba pieczona z pistacjami i tahini
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Przewodnik po Australii dla smakoszy (odc. 13)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia marokańska
Składniki:
- 1 dwukilogramowy lucjan
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka soli
- 1 drobno posiekana cebula
- drobno posiekana czerwona papryka
- pomidory
- pokrojone w drobną kostkę
- bez gniazd nasiennych
- ¼ pęczka natki pietruszki
- drobno posiekanej
- ¼ pęczka kolendry
- drobno posiekanej
- 1 szklanka soku z cytryny
- 1 szklanka pasty tahini
- 1 szklanka posiekanych świeżych pistacji
- 1 łyżeczka harissy
- woda
- w razie potrzeby
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Lucjana doprawić solą morską i mielonym czarnym pieprzem. Zapiekać w posmarowanej oliwą brytfance w temperaturze 200 stopni przez godzinę, aż będzie prawie upieczony. Do rondla wrzucić cebulę, pomidory, paprykę i wlać oliwę. Smażyć do miękkości. Wrzucić pistacje, dodać sok z cytryny, harissę, tahini i wodę, aby nieco rozrzedzić konsystencję sosu. Powoli dusić, aż pistacje zaczną wydzielać aromat. Polać rybę i zapiekać jeszcze 10 minut. Podawać posypaną świeżymi pistacjami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W