Ryba nacierana kakao

Ryba nacierana kakao
Oceń przepis:
3 oceny Średnia ocena: 4.30

Przygotował:

Gary Rhodes

Seria kulinarna:
Gary Rhodes na Karaibach (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia karaibska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 4 porcje po 165 g filetów tilapii
  • makreli kawali lub halibuta

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Filety z ryby wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem i odłożyć na bok. Cukier wymieszać z przesianym kakao. Dodać pieprz kajeński, kurkumę, sproszkowaną cebulę, sproszkowany czosnek, cynamon i gałkę muszkatołową. Doprawić do smaku solą morską i czarnym pieprzem. Filety rybne obtoczyć w mieszance przypraw, ostrożnie natrzeć powierzchnię ryby i otrząsnąć nadmiar.
Olej rozgrzać na dużej patelni. Smażyć ryby po 2 minuty z jednej strony i przewrócić. Cukier powinien się skarmelizować, a mięso ściemnieć. Wlać na patelnię 3-4 łyżki wody. Przykryć pokrywką i dusić ryby 2-3 minuty. Gotowe mięso ryby powinno łatwo dzielić się na płatki. Na patelnię wrzucić kawałek masła. Zaostrzyć smak sosu sokiem z limonki. Do tego dania najlepiej pasuje chutney z tamaryndowca.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA