Ryba nacierana kakao
Oceń przepis:
Przygotował:
Gary Rhodes
- Seria kulinarna:
- Gary Rhodes na Karaibach (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia karaibska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 4 porcje po 165 g filetów tilapii
- makreli kawali lub halibuta
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Filety z ryby wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem i odłożyć na bok. Cukier wymieszać z przesianym kakao. Dodać pieprz kajeński, kurkumę, sproszkowaną cebulę, sproszkowany czosnek, cynamon i gałkę muszkatołową. Doprawić do smaku solą morską i czarnym pieprzem. Filety rybne obtoczyć w mieszance przypraw, ostrożnie natrzeć powierzchnię ryby i otrząsnąć nadmiar.
Olej rozgrzać na dużej patelni. Smażyć ryby po 2 minuty z jednej strony i przewrócić. Cukier powinien się skarmelizować, a mięso ściemnieć. Wlać na patelnię 3-4 łyżki wody. Przykryć pokrywką i dusić ryby 2-3 minuty. Gotowe mięso ryby powinno łatwo dzielić się na płatki. Na patelnię wrzucić kawałek masła. Zaostrzyć smak sosu sokiem z limonki. Do tego dania najlepiej pasuje chutney z tamaryndowca.
Olej rozgrzać na dużej patelni. Smażyć ryby po 2 minuty z jednej strony i przewrócić. Cukier powinien się skarmelizować, a mięso ściemnieć. Wlać na patelnię 3-4 łyżki wody. Przykryć pokrywką i dusić ryby 2-3 minuty. Gotowe mięso ryby powinno łatwo dzielić się na płatki. Na patelnię wrzucić kawałek masła. Zaostrzyć smak sosu sokiem z limonki. Do tego dania najlepiej pasuje chutney z tamaryndowca.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W