Rozkosz sułtana z kremem bakłażanowym
Oceń przepis:
Przygotował:
Si King
- Seria kulinarna:
- Kudłacze na motorach (odc.9)
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia turecka
Przygotowanie:
Jagnięcina
55 g masła
3 łyżki oliwy
1,8 kg jagnięciny, łopatki lub udźca, obranej z błonek i pokrojonej na 2,5 cm kawałki
1 cebula
5 roztartych ząbków czosnku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
½ łyżeczki suszonego tymianku
1 łyżeczka suszonego oregano
½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
¼ łyżeczki zmielonych goździków
1 łyżeczka kminu
285 ml bulionu z jagnięciny
sól i pieprz do smaku
natka pietruszki, do dekoracji
Krem bakłażanowy
4 duże bakłażany
250 ml mleka
2 łyżki gęstej śmietany
55 g masła
1 łyżka mąki
110 g startego sera kasseri (można go zastąpić cheddarem)
1 łyżeczka suszonych płatków chili
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. W rondlu z grubym dnem rozgrzać masło i oliwę, obsmażyć na złoto kawałki mięsa. Dodać posiekaną cebulę i czosnek, smażyć przez kilka minut. Dodać przecier pomidorowy, tymianek, oregano, goździki, ziele angielskie, kmin, wlać bulion, przyprawić solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na małym ogniu bez pokrywki przez około godzinę, aż sos zgęstnieje, a mięso będzie miękkie. W piekarniku opiekać bakłażany przez około 40 minut (aż zmiękną i będą miały pomarszczoną skórkę). Wyjąć, odłożyć na chwilę na bok, żeby przestygły. Przeciąć bakłażany wzdłuż na pół, łyżką wyjąć miąższ. W jednym rondelku podgrzać mleko ze śmietaną. W drugim rondelku stopić masło i wymieszać z mąką. Do masła z mąką dolewać stopniowo ciepłe mleko ze śmietaną, cały czas mieszając, tak, aby powstał gęsty beszamel. Dodać puree z bakłażana, ser, płatki chili, sól i świeżo zmielony pieprz. Gotować na małym ogniu przez około 5 minut. Pośrodku talerza ułożyć porcję kremu bakłażanowego, obłożyć kawałkami mięsa z sosem, posypać natką pietruszki.
© Dave Myers i Si King
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W