Rozbef z sosem
Oceń przepis:
Przygotował:
Claire Robinson
- Seria kulinarna:
- Wystarczy 5 składników (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 2 kilogramy steku z antrykotu z kością
- 3 łyżki oliwy z drugiego tłoczenia
- szalotka
- sos i tłuszcz z pieczeni
- pół butelki czerwonego wina
- sól i pieprz do smaku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Mięso doprawiamy tłuczonym na grubo pieprzem i solą. Na patelni rozgrzewamy olej z drugiego tłoczenia i obsmażamy na nim mięso z każdej strony na złocisto brązowy kolor. Następnie pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury dwustu stopni Celsjusza aż będzie średnio wysmażony. Następnie wyjmujemy rozbef z naczynia i odlewamy sos i tłuszcz powstałe podczas pieczenia. Przystępujemy do przygotowania sosu. Kroimy szalotkę w plasterki. Wrzucamy ją do naczynia, w którym piekliśmy mięso i lekko zrumieniamy. Dolewamy niewielką ilość wina i zeskrobujemy drewnianą łyżką reszki, które przywarły do dna naczynia. To tak zwane deglasowanie. Następnie dolewamy resztę wina i redukujemy sos do połowy objętości gotując go na małym ogniu. Następnie dodajemy pięć miarek sosu i tłuszczu z pieczenia rozbefu i całość znów poddajemy redukcji.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia międzynarodowa
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W