Relleno negro (czarna potrawka z indyka)
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Wolny tydzień Chucka (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia meksykańska
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Składniki:czarna pasta recado negro:
20 papryczek chili de arbol
1 łyżka oliwy
1 zmiażdżony ząbek czosnku
1 posiekana cebula
2 pokrojone pomidory
sól i pieprz
1 łyżka grubej soli morskiej
½ łyżeczki prażonego kminu
5 ziaren ziela angielskiego
5 goździków
5 dużych ząbków czosnku, obranych i opalonych
2 pędy świeżego oregano
3 kg mięsa z indyka
mielone mięso:
450 g mielonej wołowiny
1 zmiażdżony ząbek czosnku
1 mała cebula, drobno posiekana
1 pomidor, pozbawiony nasion i pokrojony w kostkę
sól i pieprz
3 jajka na twardo (białka oddzielone od żółtek)
1 surowe jajko
kilka pędów komosy piżmowej (lub estragonu)
tortille
Przygotowanie:
Zamiast indyka możemy użyć mięsa z kurczaka i skrócić czas gotowania. Pasta recado negro:
w dużym garnku zagotowujemy wodę. Na dużym ogniu rozgrzewamy patelnię i prażymy papryczki około 5 minut, aż sczernieją ze wszystkich stron. W międzyczasie rozgrzewamy drugą patelnię na średnim ogniu i na oleju zeszklamy cebulę i czosnek. Dokładamy pomidory i doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy jeszcze 5 minut i odstawiamy. W blenderze miksujemy opalone chili z grubą solą, kminem, zielem angielskim, goździkami, czosnkiem i oregano. Dodajemy nieco wody. Powinna powstać pasta. Przekładamy pastę do garnka z wrzącą wodą. Dodajemy pomidory z cebulą i indyka. Gotujemy na wolnym ogniu około 2 godzin, aż mięso zacznie odchodzić od kości. Mielona wołowina: łączymy mięso z czosnkiem, cebulą i pomidorami. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ugotowane białka, surowe jajo i estragon. Formujemy duże klopsiki z żółtkiem w środku. Zawijamy w muślin. Dodajemy do wywaru na ostatnią godzinę. Wyjmujemy klopsiki i zdejmujemy muślin. Kroimy na plastry. Wyjmujemy indyka i oddzielamy mięso od kości. Podajemy po plasterku klopsa z kawałkami indyka i czarnym sosem. Spożywamy z tortillą.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Kuchnia meksykańska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W