Racuszki ziemniaczane z boczkiem
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Anna Olson: Sezon na świeżość 3 (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
Składniki:
- 450 g obranych ziemniaków (odmiana niskoskrobiowa)
- 1½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 4 łyżki oliwy extra vergine
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Utrzyj ziemniaki na tarce i grubych oczkach albo za pomocą szatkownicy z podobnym ostrzem. Wymieszaj je z solą i pieprzem, a następnie odciśnij nadmiar wydzielonej cieczy. Rozgrzej na średnim ogniu łyżkę oliwy na teflonowej patelni i nałóż porcje tartych ziemniaków o rozmiarze łyżki, ściskając je dłonią, a później spłaszczając łopatką. Smaż racuszki, aż się zrumienią, odwróć i dosmaż z drugiej strony. Zdejmuj je z patelni i przechowuj w żaroodpornym naczyniu, w piekarniku ogrzanym do 120°C.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Przekąski
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W