Puszysty pudding
Oceń przepis:
Przygotował:
James Martin
- Seria kulinarna:
- Uczty z Jamesem Martinem (odc.1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia brytyjska
Składniki:
- 175 g masła
- 175 g mąki
- 175 g brązowego cukru
- szczypta zmielonego cynamonu
- skórkę starta z 1 pomarańczy
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 średniej wielkości jaja
- 2 czubate łyżki stołowe dżemu pomarańczowego
- 2 łyżki stołowe syropu trzcinowego
- tłuszcz do posmarowania formy
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wrzuć do robota kuchennego mąkę, masło i cukier. Dosyp cynamon, skórkę z pomarańczy, proszek do pieczenia. Wbij jaja, dokładnie zmiksuj. Formę na pudding posmaruj grubo tłuszczem. Na dno wlej syrop trzcinowy i nałóż dżem pomarańczowy. Przelej do formy gotowe ciasto. Powinno sięgać najwyżej do trzech czwartych wysokości. Przykryj je folią aluminiową, w której zrobisz zakładkę. Obwiąż dookoła sznurkiem. Wstaw miskę do garnka. Na spodzie połóż żelazny krążek. Pudding gotuj na małym ogniu przez 2 godziny. Co 20 minut sprawdzaj poziom wody i dolewaj, żeby się nie wygotowała.
Wyjmij pudding z garnka, zdejmij folię, wyłóż na talerz. Podawaj ze śmietaną.
Wyjmij pudding z garnka, zdejmij folię, wyłóż na talerz. Podawaj ze śmietaną.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W