Pudding z masłem orzechowym i dżemem
Oceń przepis:
Przygotował:
Anna Olson
- Seria kulinarna:
- Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.20)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia Ameryki Północnej
- Ilość osób:
- 8
Składniki:
- 4 łyżki niesolonego masła
- 2/3 szklanki masła arachidowego
- 1¾ szklanki mleka o temperaturze pokojowej
- 2 żółtka
- 2 jajka
- 1/3 szklanki cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 6 szklanek pokrojonej w średnią kostkę chałki
- 2/3 szklanki dżemu malinowego lub innego
- miałki cukier
- do posypania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 175°C. Stop masło i połową wysmaruj wnętrze żaroodpornej foremki za pomocą pędzla. Dodaj masło arachidowe do pozostałego stopionego masła i podgrzej na małym ogniu, aż zrobi się rzadsze. Zdejmij naczynie z ognia i wmieszaj mleko, następnie żółtka oraz całe jajka, a także cukier i wanilię. Wymieszaj z pokrojoną chałką i odstaw na 10 min. Przełóż wszystko do przygotowanej formy i rozłóż dżem łyżeczką, dociskając lekko, żeby się zapadł w pudding. Posyp drobnym cukrem. Wstaw naczynie z puddingiem do większej głębokiej brytfanki i wypełnij ją do wysokości kilku centymetrów gorącą wodą z kranu. Wstaw wszystko do piekarnika na 50 min, aż masa zezłoci się i zestali. Odstaw pudding na co najmniej 30 min przed podaniem.
Pudding można podawać na ciepło lub schłodzony.
Pudding można podawać na ciepło lub schłodzony.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W