Przystawka warzywna
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Włoskie przepisy z River Cafe (odc.7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- 4 fenkuły
- oliwa
- 12 czerwonych okrągłych chili
- 3 ząbki czosnku
- przekrojone na pół
- sól morska
- świeżo mielony czarny pieprz
- 6 anchois
- garść kaparów
- garść liści natki o płaskich liściach
- pęk boćwiny
- sok z połowy cytryny
- czerwony ocet winny
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Odkrój nać i twarde głąby od fenkułów i pokrój je na cząstki wielkości dużego kęsa. Rozgrzej oliwę w rondlu i podsmaż fenkuły, aż się zeszklą. Dodaj czosnek, szczyptę soli i czarnego pieprzu i przesmaż, aż czosnek się zrumieni. Zagotuj garnek wrzątku. Włóż okrągłe chili do rondla i wlej tyle oliwy, żeby chili były zalane do 2/3 wysokości. Wlej chochlę wrzątku z garnka do rondla z fenkułami. Gdy oliwa w rondlu z chili się zagotuje, wyjmij chili łyżką cedzakową i osącz na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem. Posiekaj anchois, kapary i natkę. Kiedy chili przestygną, rozłóż je na płaskiej powierzchni i nafaszeruj anchois, kaparami i natką. Włóż liście boćwiny do garnka z wrzątkiem i blanszuj 3-4 minuty. Przełóż je do durszlaka i zaczekaj, aż woda odcieknie, a boćwina trochę przestygnie. Wymieszaj ją z sokiem z cytryny i skrop octem winnym i oliwą. Przed podaniem rozłóż na dużym płaskim talerzu liście boćwiny, faszerowane chili oraz duszone fenkuły.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W