Pasztet warzywny w muffinkach
Oceń przepis:
Przygotował:
Marta Dymek
- Seria kulinarna:
- Zielona rewolucja Marty Dymek 5 (odc. 11)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pasztety i terriny, Wegańska wigilia i Boże Narodzenie
Składniki:
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- ¼ selera
- 1 cebula
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1 goździk
- 1 gwiazdka anyżu
- 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej / około 3/4 suchej szklanki kaszy
- 1 szklanka orzechów laskowych, zmielonych w młynku lub blenderze
- 100 ml oleju roślinnego
- 2 laski selera naciowego
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka suszonej pietruszki
- ½ łyżeczki lubczyku
- ½ łyżeczki cząbru
- ½ łyżeczki tymianku
- spora szczypta gałki muszkatołowej
- sól i czarny pieprz
oraz: forma do muffinek, suszone śliwki, suszona żurawina
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w półksiężyce, na dnie dużego rondla lub garnka rozgrzać olej, wrzucić cebulę. Dodać pory, liście laurowe, ziele angielskie i smażyć na niewielkim ogniu do czasu, aż por będzie szklisty i miękki. W tym czasie marchewki oraz pietruszki obrać i zetrzeć na tarce, seler naciowy pokroić w cienką kostkę, a czosnek posiekać.
Kiedy cebula będzie zeszkolna, wyjąć ziele angielskie oraz liście laurowe, dodać przygotowane warzywa, posiekany czosnek i dusić na małym ogniu przez około 10-15 minut, czyli do czasu, aż warzywa będą bardzo miękkie.
Miękkie warzywa przełożyć do dużej miski. Dodać ugotowaną kaszę jaglaną, orzechy, olej oraz pozostałe przyprawy i zmielić wszystko na gładką masę. Doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem.
Przełożyć do foremek na muffinki lub keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej olejem i piec przez 30-45 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Kiedy cebula będzie zeszkolna, wyjąć ziele angielskie oraz liście laurowe, dodać przygotowane warzywa, posiekany czosnek i dusić na małym ogniu przez około 10-15 minut, czyli do czasu, aż warzywa będą bardzo miękkie.
Miękkie warzywa przełożyć do dużej miski. Dodać ugotowaną kaszę jaglaną, orzechy, olej oraz pozostałe przyprawy i zmielić wszystko na gładką masę. Doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem.
Przełożyć do foremek na muffinki lub keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej olejem i piec przez 30-45 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Pasztety i terriny
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W