Prosty chleb

Prosty chleb
Oceń przepis:
45 ocen Średnia ocena: 3.50
Seria kulinarna:
Chleby Paula Hollywooda (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pieczywo
Ilość osób:
4

Przygotowanie:

Składniki:
500 g mąki chlebowej
10 g soli
7 g drożdży instant
320 ml zimnej wody
40 ml oliwy
mąka do posypania
oliwa do posmarowania blatu

Przygotowanie:
Umieszczamy suche składniki w misce, sypiąc sól i drożdże tak, by się nie stykały. Dodajemy oliwę i 240 ml wody. Mieszamy składniki rękami. Stopniowo dodajemy resztę wody (niekoniecznie całą), aż do zebrania całej mąki ze ścianek i uzyskania miękkiego, kleistego ciasta. Smarujemy blat oliwą. Wykładamy ciasto i wyrabiamy 5-10 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. Wkładamy do czystej, posmarowanej oliwą miski, przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny, aż ciasto zwiększy objętość przynajmniej dwa razy. Wykładamy ciasto na posmarowany oliwą blat. Rozpłaszczamy uderzając dłonią. Formujemy w prostokąt. Zawijamy krótszy bok od góry, przyciskamy palcami i zwijamy do końca, lekko przyciskając. Znów rozpłaszczamy i rozciągamy. Składamy krótsze boki do środka, rozpłaszczamy kostkami palców. Znów zawijamy bok od góry, przyciskamy palcami i zwijamy do końca. Odwracamy szwem do dołu i lekko dociskamy kołyszącym ruchem. Przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy folią i zostawiamy w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia na 1-2 godziny, aż ciasto podwoi objętość. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220°C. Na dole piekarnika stawiamy dużą blachę. Spryskujemy bochenek wodą i oprószamy mąką. Ostrym nożem robimy na wierzchu 4 ukośne nacięcia. Do blachy na dole piekarnika wlewamy wodę. Wstawiamy chleb na środkową półkę i pieczemy 25 minut. Wyjmujemy z piekarnika i odkładamy na kratkę do ostygnięcia.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA