Portugalskie pulpeciki z dorsza

Portugalskie pulpeciki z dorsza
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Dwie puszyste damy (odc.8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia portugalska

Przygotowanie:


Składniki
280 g solonego, grubo pokrojonego dorsza
225 g mączystych ziemniaków
masło
mleko
3 czubate łyżki drobniutko posiekanej natki pietruszki
1 czubata łyżka drobniutko posiekanej mięty
świeżo mielony czarny pieprz
3 jaja, z oddzielonym białkiem od żółtek
1 łyżka porto
olej do głębokiego smażenia

Przygotowanie
Dzień lub dwa przed pieczeniem rybnych ciasteczek namocz dorsza w zimnej wodzie. Zmień wodę cztery, pięć razy. Rybę osącz i dobrze wypłucz pod zimną bieżącą wodą. Zalej świeżą wodą w rondlu, doprowadzić do wrzenia i duś na wolnym ogniu przez 20 min lub do momentu, aż dorsz będzie miękki. W tym czasie ugotuj ziemniaki w mundurkach, obierz, a następnie utrzyj z masłem i mlekiem na puree. Gdy dorsz jest gotowy, osusz go dokładnie i usuń skórę i ości. Rozdrobnij mięso przy użyciu dwóch widelców. Dodaj puree, pietruszkę, miętę, pieprz, żółtka jaj i porto. Dokładnie wymieszaj. Ubij białka jaj na sztywną pianę i połącz z masą. Uformuj w dłoniach grudkę ciasta o wielkości małego jajka na kształt torpedy. Smaż w głębokim oleju w temperaturze 190 stopni C aż będą kruche i równomiernie zbrązowiałe. Osusz na papierowym ręczniku i podawaj póki gorące.

© Jennifer Paterson i Clarisa Dickson Wright

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA