Portugalski kociołek rybny
Oceń przepis:
Przygotował:
Si King
- Seria kulinarna:
- Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia portugalska
Składniki:
- 6 średniej wielkości posiekanych cebul
- 8 zmiażdżonych ząbków czosnku
- 2 duże zielone papryki
- pokrojone w paski
- 75 militrów oliwy
- kilka łyżek posiekanej natki pietruszki
- duża szczypta szafranu
- 450 g ziemniaków
- pokrojonych w kostkę
- 2-3 listki laurowe
- 12 ziarenek pieprzu
- 4 duże
- soczyste
- dojrzałe pomidory
- pokrojone drobno
- 75 mililitrów koncentratu pomidorowego
- 500 mililitrów białego wytrawnego wina
- 250 mililitrów wody
- 450 g kalmarów (oczyszczonych)
- 25 małych małży
- 900 g tłustej ryby
- jak makrela
- miecznik lub tuńczyk
- 900 g ryby o białym mięsie
- jak strzępiel
- żabnica lub łupacz (ewentualnie dorsz)
- 225 g dużych krewetek
- 24 omułki
- świeżo mielony czarny pieprz
- 30 g posiekanej świeżej kolendry
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Na małym ogniu smażyć w rondlu cebulę, czosnek i paprykę przez około 10 minut. Następnie zakryć rondel pokrywką i dusić na bardzo małym ogniu prze około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Papryka powinna się rozpadać pod koniec duszenia. Dodać natkę pietruszki, szafran, ziemniaki, listki laurowe, ziarenka pieprzu, pomidory i koncentrat pomidorowy, wlać wino i wodę. Przykryć i gotować 10 minut na małym ogniu. Włożyć pokrojone w paski kalmary i małże, gotować na małym ogniu kolejne 10 minut. Układać warstwami pokrojoną w spore kawałki rybę, krewetki oraz omułki. Nie mieszać, aby ryba się nie rozpadła. Posypać hojnie mielonym pieprzem, zakryć rondel i gotować na małym ogniu przez kolejne 10 minut, aż ryba będzie ugotowana, a małże i omułki się pootwierają. Należy usunąć te, które się nie pootwierały. Delikatnie nalać zupę do głębokich miseczek, uważając, by nie uszkodzić kawałków ryby. Posypać posiekaną kolendrą. Podawać z chlebem. Można też przygotować sos do maczania chleba z oliwy wymieszanej z odrobiną oliwy truflowej oraz podać pastę z papryczki piri piri.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia portugalska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W