Portugalska zupa z kapusty
Oceń przepis:
Przygotował:
Si King
- Seria kulinarna:
- Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia portugalska
Składniki:
- 2 duże
- drobno posiekane cebule
- 4 rozgniecione ząbki czosnku
- 60 mililitrów oliwy
- 2-3 listki laurowe
- 1 chourico/ chorizo (ostra paprykowa kiełbaska portugalska lub hiszpańska)
- 6 dużych ziemniaków
- 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
- sól i świeżo zmielony pieprz
- do smaku
- duża główka kapusty
- młodej
- o zielonych liściach (w Portugalii używa się odmiany couve galega
- wywodzącej się z Galicji. Jest ona uprawiana właściwie wyłącznie w Galicji i w Portugalii. Jej liście mają intensywnie zielony kolor i są delikatniejsze od polskiej kapusty)
- oliwa i sproszkowana wędzona papryka
- do polania (niekoniecznie)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zgodnie z radą Kudłaczy, najpierw należy wypić kieliszek porto, dla wprowadzenia właściwego nastroju. Na oliwie zeszklić cebulę i czosnek. Do cebuli dodać kiełbaskę, pokrojoną na małe kawałki. Smażyć cebulę z kiełbaską przez parę minut, następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, smażyć kilka minut, aby wchłonęły smak i aromat kiełbaski. Przełożyć wszystko do dużego rondla, wlać bulion, przyprawić solą i pieprzem, dodać listki laurowe i gotować do momentu, kiedy ziemniaki będą miękkie. W tym czasie poszatkować drobno kapustę (można użyć ostrego noża lub szatkownicy). Kiedy ziemniaki są już miękkie, należy je rozgnieść, aby zagęściły zupę. Zblanszować kapustę w osolonym wrzątku przez minutę, aby pozbyć się goryczy. Odcedzić i dodać do zupy. Gotować przez kilka minut na małym ogniu. Zupa powinna mieć intensywnie zielony, jadeitowy odcień (o ile użyje się odpowiedniej kapusty... w przypadku polskiej kapusty należy gotować ją, aż zmięknie). Wymieszać sproszkowaną paprykę z kilkoma łyżkami oliwy, odstawić na kilka minut. Polać zupę na talerzach cienką strużką, tak, by czerwona od papryki oliwa utworzyła spiralne kręgi, kontrastujące z żywą zielenią zupy. Podawać z dobrym pieczywem na zakwasie.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia portugalska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W