Porchetta
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Szkoła gotowania Marthy Stewart 3 (odc. 10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 10
Składniki:
- Porchetta (na 20 kanapek):
- 1 pęczek świeżej szałwii, bez liści, drobno posiekany
- 1 pęczek świeżego rozmarynu, bez liści, drobno posiekany
- 1 pęczek świeżego oregano, bez liści, drobno posiekany
- 12 ząbków czosnku, drobno posiekanych
- 6 łyżek pyłku kopru włoskiego
- sól gruboziarnista i świeżo zmielony pieprz
- 3 łyżki świeżo startej skórki z cytryny
- 1 boczek ze skórą (2,5-3,5 kg)
- 1 schab (1,5-2 kg)
Salsa verde (na 4 kanapki):
- 1 szalotka, bardzo drobno posiekana
- 6 łyżek posiekanej świeżej pietruszki
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 3 łyżki octu winnego Chardonnay
- 1 łyżka posiekanego świeżego oregano
- ½ łyżeczki soli gruboziarnistej
- ¾ szklanki oleju z oliwek
- ½ łyżeczki musztardy Dijon
- sok z 1 cytryny
Kanapki:
- 4 ciabatki, przekrojone
- 12 plastrów porchetty (o grubości 5 mm)
- 1 szklanka młodej rukoli
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W średniej misce wymieszaj szałwię, rozmaryn, oregano, czosnek, koper, sól, pieprz i skórkę cytryny.
Połóż boczek na blacie skórą do góry. Ostrym nożem natnij skórę liniami, tworząc ukośną kratkę. Przewróć boczek skórą do dołu. Przypraw solą, pieprzem i połową mieszanki przypraw.
Połóż na blacie schab i trzymając nóż równolegle do blatu przetnij mięso wzdłuż, ale nie przecinaj go do końca. Schab powinien się otworzyć jak książka. Połóż go na boczku, przypraw solą, pieprzem i resztą mieszanki.
Zawiń mięso w rulon i owiń sznurkami rozłożonymi co 2,5 cm.
Przypraw skórę solą i pieprzem. Przenieś do lodówki i pozostaw w niej mięso bez przykrycia przez 3 dni.
Przygotuj blachę do pieczenia z kratką i umieść na niej mięso. Rozgrzej piekarnik do 260°C. Umieść kratkę na najniższym poziomie piekarnika.
Włóż wieprzowinę do piekarnika skórką do góry i piecz przez 20-25 minut, dopóki skórka nie zacznie skwierczeć. Zmniejsz temperaturę do 160°C i piecz przez 2,5 godziny, aż termometr do mięsa wskaże 57°C. W razie potrzeby przykryj mięso folią. Wyciągnij z piekarnika. Przed krojeniem pozostaw na 30 minut do ostygnięcia.
Salsa verde:
W średniej misce połącz szalotkę, pietruszkę, szczypiorek, ocet, oregano i sól. Wlej oliwę i mieszaj, aż składniki się połączą. Dodaj musztardę i sok z cytryny.
Kanapki:
Posmaruj dwie kromki sosem i na jednej z nich połóż 3 plasterki porchetty. Przybierz młodą rukolą i przykryj drugą kromką.
Połóż boczek na blacie skórą do góry. Ostrym nożem natnij skórę liniami, tworząc ukośną kratkę. Przewróć boczek skórą do dołu. Przypraw solą, pieprzem i połową mieszanki przypraw.
Połóż na blacie schab i trzymając nóż równolegle do blatu przetnij mięso wzdłuż, ale nie przecinaj go do końca. Schab powinien się otworzyć jak książka. Połóż go na boczku, przypraw solą, pieprzem i resztą mieszanki.
Zawiń mięso w rulon i owiń sznurkami rozłożonymi co 2,5 cm.
Przypraw skórę solą i pieprzem. Przenieś do lodówki i pozostaw w niej mięso bez przykrycia przez 3 dni.
Przygotuj blachę do pieczenia z kratką i umieść na niej mięso. Rozgrzej piekarnik do 260°C. Umieść kratkę na najniższym poziomie piekarnika.
Włóż wieprzowinę do piekarnika skórką do góry i piecz przez 20-25 minut, dopóki skórka nie zacznie skwierczeć. Zmniejsz temperaturę do 160°C i piecz przez 2,5 godziny, aż termometr do mięsa wskaże 57°C. W razie potrzeby przykryj mięso folią. Wyciągnij z piekarnika. Przed krojeniem pozostaw na 30 minut do ostygnięcia.
Salsa verde:
W średniej misce połącz szalotkę, pietruszkę, szczypiorek, ocet, oregano i sól. Wlej oliwę i mieszaj, aż składniki się połączą. Dodaj musztardę i sok z cytryny.
Kanapki:
Posmaruj dwie kromki sosem i na jednej z nich połóż 3 plasterki porchetty. Przybierz młodą rukolą i przykryj drugą kromką.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W