Pomarańczowa panna cotta

Pomarańczowa panna cotta
Oceń przepis:
7 ocen Średnia ocena: 3.30
Seria kulinarna:
Kurs gotowania Donny Dooher (odc.22)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
6

Przygotowanie:


Pomarańczowa panna cotta
2 szklanki (500 ml) kremówki
½ laski wanilii
¼ szklanki (60 ml) skórki otartej z pomarańcz
½ szklanki (125 ml) cukru pudru
3 arkusiki (lub 1 opakowanie sproszkowanej) żelatyny
¼ szklanki (60 ml) mleka
¼ szklanki (60 ml) soku pomarańczowego
¾ szklanki (175 ml) bitej śmietany

Przygotowanie
W rondelku, na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia śmietanę z wanilią i skórką pomarańczową. Gotować, aż odparuje do 1 ½ szklanki (375 ml) płynu. Namoczyć żelatynę w zimnej wodzie przez 5 minut. Wycisnąć. Zestawić śmietanę z ognia i wymieszać z cukrem pudrem. Dodać żelatynę, mleko oraz sok i odstawić na 3 minuty mieszając, by żelatyna się rozpuściła. Przecedzić przez gęste sitko. Delikatnie wymieszać najpierw z połową, a następnie z resztą bitej śmietany. Rozdzielić pomiędzy foremki, napełniając je do 5 mm poniżej krawędzi. Schłodzić w lodówce co najmniej 1 godzinę, aż żelatyna się zetnie. Aby wyjąć krem z foremek – ostrożnie zanurzyć każdą do połowy ścianek w gorącej wodzie na 15 sekund. Ostrym nożem okroić wokół ścianek. Wyłożyć na talerze, obracając do góry dniem. Podawać z winogronami w cukrze.


Winogrona w cukrze
1 kiść małych, ciemnych winogron
1 łyżka stołowa (15 ml) sproszkowanego białka
2 łyżki stołowe (30 ml) letniej wody
1 szklanka (250 ml) bardzo drobnego cukru

Przygotowanie
Ubić sproszkowane białka z wodą, aż będą puszyste i lekkie. Smarować winogrona mieszanką i obtaczać w cukrze. Ułożyć na warstwie cukru i suszyć kilka godzin w temperaturze pokojowej.


@ Donna Dooher

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA