Pomarańczowa panna cotta
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kurs gotowania Donny Dooher (odc.22)
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 6
Przygotowanie:
Pomarańczowa panna cotta
2 szklanki (500 ml) kremówki
½ laski wanilii
¼ szklanki (60 ml) skórki otartej z pomarańcz
½ szklanki (125 ml) cukru pudru
3 arkusiki (lub 1 opakowanie sproszkowanej) żelatyny
¼ szklanki (60 ml) mleka
¼ szklanki (60 ml) soku pomarańczowego
¾ szklanki (175 ml) bitej śmietany
Przygotowanie
W rondelku, na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia śmietanę z wanilią i skórką pomarańczową. Gotować, aż odparuje do 1 ½ szklanki (375 ml) płynu. Namoczyć żelatynę w zimnej wodzie przez 5 minut. Wycisnąć. Zestawić śmietanę z ognia i wymieszać z cukrem pudrem. Dodać żelatynę, mleko oraz sok i odstawić na 3 minuty mieszając, by żelatyna się rozpuściła. Przecedzić przez gęste sitko. Delikatnie wymieszać najpierw z połową, a następnie z resztą bitej śmietany. Rozdzielić pomiędzy foremki, napełniając je do 5 mm poniżej krawędzi. Schłodzić w lodówce co najmniej 1 godzinę, aż żelatyna się zetnie. Aby wyjąć krem z foremek – ostrożnie zanurzyć każdą do połowy ścianek w gorącej wodzie na 15 sekund. Ostrym nożem okroić wokół ścianek. Wyłożyć na talerze, obracając do góry dniem. Podawać z winogronami w cukrze.
Winogrona w cukrze
1 kiść małych, ciemnych winogron
1 łyżka stołowa (15 ml) sproszkowanego białka
2 łyżki stołowe (30 ml) letniej wody
1 szklanka (250 ml) bardzo drobnego cukru
Przygotowanie
Ubić sproszkowane białka z wodą, aż będą puszyste i lekkie. Smarować winogrona mieszanką i obtaczać w cukrze. Ułożyć na warstwie cukru i suszyć kilka godzin w temperaturze pokojowej.
@ Donna Dooher
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W