Pomarańcze confit

Pomarańcze confit
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 4.40
Seria kulinarna:
Minimalista (odc.46)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
16

Składniki:

  • 4 duże pomarańcze
  • 1100 g cukru

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W dużym garnku zagotować wodę, zblanszować pomarańcze przez 30 sekund, wyjąć. Zmienić wodę i powtórzyć blanszowanie. Ostrożnie pokroić pomarańcze na ćwiartki. Ułożyć w garnku, wsypać połowę cukru i zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia, a potem powoli gotować na najmniejszym ogniu. W razie potrzeby dolewać wody, pomarańcze zawsze mają być pokryte wodą, inaczej wyschną. Gotować przez 8 godzin, zdjąć z ognia i odstawić na noc. Odsączyć pomarańcze i jeszcze raz zagotować z resztą cukru i wodą. Będą gotowe, kiedy są bardzo miękkie, ale nie rozpadają się, od 1 do 8 godzin. Zdjąć garnek z ognia i wystudzić. Wstawić pomarańcze w syropie do lodówki. Można przechowywać w lodówce przez kilka tygodni. Podawać ćwiartki pomarańczy z łyżeczką musu czekoladowo-karmelowego lub same.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA