Polenta z bekonem i cheddarem

Polenta z bekonem i cheddarem
Oceń przepis:
31 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Domowy kucharz 2 (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 4 posiekane plastry bekonu
  • 2 cebule, obrane i posiekane
  • 4 miarki (ok. 1 litra) bulionu drobiowego
  • 1 miarka (ok. 200 g) mrożonej kukurydzy
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 2 liście laurowe
  • 1 miarka (ok. 200 g) kaszy kukurydzianej
  • 1 miarka (ok. 200 g) tartego cheddara
  • sól i pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 175°C. Rozgrzej żaroodporny rondel na mocnym ogniu i wrzuć bekon. Smaż, aż będzie złocistobrązowy i chrupki. Wrzuć cebulę. Dobrze wymieszaj, zeskrobując z dna przysmażenia. Gdy cebula się zeszkli i zacznie robić się złocista, dodaj wywar, kukurydzę, tymianek, liście laurowe, sól i pieprz. Wsypuj kaszkę równym, cienkim strumieniem, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Najlepiej robić to drewnianą łyżką, bo szybko stanie się tak gęsta, że trzepaczka się nie nadaje. Zmniejsz płomień i gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż całość zgęstnieje. Zajmuje to około 10 minut. Jest gotowa, gdy odchodzi od ścianek rondla i uzyska pożądaną gęstość. Dosyp ser, poczekaj aż się roztopi i dopraw do smaku. Przykryj pokrywką i wstaw do piekarnika na 15 minut. Wyjmij i zostaw na 5 minut. Można także przełożyć polentę do keksówki i schłodzić, żeby stwardniała. Potem pokroić w plastry i grillować. Albo obtoczyć w drobnej kaszy kukurydzianej i usmażyć na patelni.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA