Polenta z bekonem i cheddarem
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz 2 (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 4 posiekane plastry bekonu
- 2 cebule, obrane i posiekane
- 4 miarki (ok. 1 litra) bulionu drobiowego
- 1 miarka (ok. 200 g) mrożonej kukurydzy
- 1 łyżka suszonego tymianku
- 2 liście laurowe
- 1 miarka (ok. 200 g) kaszy kukurydzianej
- 1 miarka (ok. 200 g) tartego cheddara
- sól i pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 175°C. Rozgrzej żaroodporny rondel na mocnym ogniu i wrzuć bekon. Smaż, aż będzie złocistobrązowy i chrupki. Wrzuć cebulę. Dobrze wymieszaj, zeskrobując z dna przysmażenia. Gdy cebula się zeszkli i zacznie robić się złocista, dodaj wywar, kukurydzę, tymianek, liście laurowe, sól i pieprz. Wsypuj kaszkę równym, cienkim strumieniem, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Najlepiej robić to drewnianą łyżką, bo szybko stanie się tak gęsta, że trzepaczka się nie nadaje. Zmniejsz płomień i gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż całość zgęstnieje. Zajmuje to około 10 minut. Jest gotowa, gdy odchodzi od ścianek rondla i uzyska pożądaną gęstość. Dosyp ser, poczekaj aż się roztopi i dopraw do smaku. Przykryj pokrywką i wstaw do piekarnika na 15 minut. Wyjmij i zostaw na 5 minut. Można także przełożyć polentę do keksówki i schłodzić, żeby stwardniała. Potem pokroić w plastry i grillować. Albo obtoczyć w drobnej kaszy kukurydzianej i usmażyć na patelni.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W