Polędwiczki wieprzowe nacierane kawą z chutneyem z arbuza
Oceń przepis:
Przygotował:
Gary Rhodes
- Seria kulinarna:
- Gary Rhodes na Karaibach (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia karaibska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 900 g polędwiczek wieprzowych przekrojonych na dwa kawałki
- 1 duża cebula
- pokrojona w drobną kostkę
- 1 łyżeczka świeżych listków tymianku
- ½ łyżeczki lekko rozgniecionego ziela angielskiego
- 1-2 łyżki oleju roślinnego
- 2 łyżeczki mielonej kawy
- najlepiej jamajskiej Blue Mountain
- świeżo mielony czarny pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Chutney z arbuza: odkroić różowy miąższ arbuza daleko od skórki, usunąć pestki i przełożyć do blendera. Zmiksować na rzadki sos, przelać do rondla, doprowadzić do wrzenia i gotować, aż zmniejszy objętość o połowę. Przecedzić przez sito i odstawić na bok. Ostrym nożem odkroić zieloną skórkę, zostawiając jasny pasek miąższu. Pokroić go w kostkę o boku 0.5 cm. Do rondla wrzucić pokrojoną kostkę arbuza, wsypać cukier i wlać ocet. Doprowadzić do wrzenia. Dodać imbir, czosnek i listek laurowy. Zmniejszyć płomień i gotować 20 minut na małym ogniu, aż arbuz zmięknie. Doprawić sosem chili. Do rondla z kostką wlać sok z arbuza. Gotować na małym ogniu, aż chutney zgęstnieje i nabierze konsystencję syropu. Odstawić do ostygnięcia. Podawać w temperaturze pokojowej.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W