Placki ziemniaczane z wędzonym łososiem
Oceń przepis:
Przygotował:
Paul Merret
- Seria kulinarna:
- Czego nie wiecie o... (odc.4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
- Ilość osób:
- 8
Przygotowanie:
Placki
garść soli morskiej
700 g ziemniaków odmiany King Edward (lub innych sypkich ziemniaków)
7 jajek ( 3 w całości, 4 białka)
55 ml śmietany kremówki
75 g mąki pszennej
sól i pieprz
1-2 łyżki oleju roślinnego
Koperkowa creme fraiche
8 łyżek creme fraiche (lub gęstej śmietany)
sok z połówki cytryny
3-4 łodyżki świeżego koperku, drobno posiekane
Do podania
8 plasterków wędzonego łososia
Przygotowanie placków
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Wysypać blachę do pieczenia solą, ziemniaki ponakłuwać w kilku miejscach widelcem i ułożyć na soli. Piec 40 minut do godziny, aż będą miękkie.
Po upieczeniu wyjąć i przekroić na pół, wyjąć łyżką miąższ ze skórki. W misce wymieszać śmietanę, całe jajka i białka, dodać makę i wymieszać na gładką masę. Na patelni teflonowej rozgrzać kilka łyżek oleju i nałożyć łyżką masę (tak, by powstały placki o średnicy około 8 cm i grubości około 1 cm). Każdy placek smażyć 2-3 minuty z każdej strony, na złoty kolor.
Koperkowa creme fraiche
W miseczce wymieszać creme fraiche, sok z cytryny i posiekany koperek.
Placki podawać z plastrem łososia, ułożonym w rulon na wierzchu. Osobno podać w miseczce koperkową creme fraiche i pieprz.
© Paul Merrett
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W