Pizza z ziemniakami, rozmarynem i pesto

Pizza z ziemniakami, rozmarynem i pesto
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 3.50
Seria kulinarna:
Mathew Hayden na domowym gruncie (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pizza
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Przygotowanie:

Ciasto:
4 miarki ekologicznej mąki, pół na pół biała i z pełnego przemiału
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki suszonych drożdży albo 30 g świeżych
1 łyżka miodu
2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
2 miarki letniej wody

Wierzch:
słoiczek pesto
4 ugotowane ziemniaki w plasterkach
2 miarki mozzarelli
3 gałązki rozmarynu
3 łyżeczki rozgniecionego czosnku
oliwa z pierwszego tłoczenia (do smarowania)
sól (do smaku)

Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Do dużej miski wrzuć oba rodzaje mąki, sól, drożdże. Wlej miód, oliwę i wodę. Wyrób ciasto ręcznie albo robotem z mieszadłami hakowymi. Aby się przekonać, czy ciasto jest wyrobione, dotknij małżowiny usznej. Ciasto powinno być tak elastyczne i zwarte. Przykryj miskę czystą torebką plastikową. Brzegi podwiń pod spód miski. Zostaw do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi objętość. Zależnie od temperatury w pomieszczeniu zajmie to 60-90 minut. Oprósz mąką deskę, wyłóż ciasto i zagnieć. Rozwałkuj kawałek tak, aby pokrył wysmarowaną oliwą blachę do pizzy. Odstaw na krótko do wyrośnięcia. Rozprowadź pesto równo na cieście, pozostawiając 2 cm wolnego brzegu. Ułóż ziemniaki i listki zerwane z gałązek rozmarynu. Posyp czosnkiem, polej oliwą. Dosól do smaku. Posyp mozzarellą. Piecz przez 20 minut aż składniki zbrązowieją, ser się roztopi, a ciasto upiecze.

Opracowano na podstawie programu „Mathew Hayden na domowym gruncie”.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA