Pierożki z krewetkami, olejem chilli i sosem szafranowo-kokosowym
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kurs gotowania Donny Dooher (odc.15)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pierogi i pierożki
- Ilość osób:
- 12
Przygotowanie:
Pierożki z krewetkami12 okrągłych placuszków do zawijania chińskich pierożków wonton
12 liści kolendry
12 średnich, surowych, obranych i oczyszczonych krewetek
1 rozbełtane jajko
semolina do posypania blachy
olej roślinny do smażenia
plasterki mango jako dekoracja
Przygotowanie
Rozłożyć arkusik ciasta na płaskiej powierzchni. Pośrodku położyć listek kolendry, a na nim zwiniętą krewetkę. Skropić odrobiną oleju chilli. Posmarować jajkiem krawędzie ciasta, złożyć na pół, mocno docisnąć brzegi. Układać na posypanej semoliną blasze. W woku rozgrzać do 180 stopni C 2 szklanki (500 ml) oleju. Małymi porcjami smażyć pierożki około minuty na każdej stronie, aż będą złociste. Osączyć na papierowych ręcznikach. Podawać na gorąco z plasterkami mango i sosem szafranowo-kokosowym oraz olejem chilli.
Olej chilli
7 oczyszczonych z pestek ostrych papryczek chilli
2 łyżeczki (10 ml) sosu sambal olek
½ szklanki (125 ml) oleju z pestek winogron
Przygotowanie
Zmiksować chilli, sambal olek i olej. Odstawić na co najmniej 30 minut, by aromaty się przegryzły. Przelać do plastikowej butelki.
Sos szafranowo-kokosowy
1/8 łyżeczki (0,5 ml) szafranu
2 łyżki stołowe (30 ml) białego wina
1 puszka (405 ml) mleka kokosowego
1 ½ szklanki (375 ml) kremówki
2 łyżki stołowe (30 ml) soku z cytryny
¼ łyżeczki (1 ml) gruboziarnistej soli
1/8 łyżeczki (0,5 ml) pieprzu kajeńskiego
Przygotowanie
Wrzucić szafran do wina i odstawić na 30 minut. Wlać mleko kokosowe i kremówkę do małego rondelka i gotować na średnim ogniu, aż połowa płynu odparuje. Połączyć z szafranowym winem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Podawać na ciepło.
© Donna Dooher
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Pierogi i pierożki
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W