Pierogi z kaszą gryczaną i wędzoną makrelą
- Seria kulinarna:
- Kucharskiego pomysł na kuchnię (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb, Pierogi i pierożki
Składniki:
- Farsz:
- pół wędzonej makreli
- 100 g kaszy gryczanej
- 1 cebula czerwona
- ½ pęczka pietruszki
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz do smaku
Ciasto:
- 550 g mąki pszennej
- 2 łyżki oleju
- 250 g gorącej wody
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Kaszę gryczaną ugotować według przepisu na opakowaniu. Na patelni na maśle podsmażyć pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę. Dodać ugotowaną kaszę, obraną z ości makrelę oraz drobno pokrojoną natkę pietruszki i wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Mąkę wsypać do miski. Ostrożnie wlewać wodę i mieszać widelcem. Dodać olej i wyrobić ciasto rękami na gładką i elastyczna masę. Miskę przykryć folią i odstawić na około 1 godzinę w temperaturze pokojowej.
Na wysypanej mąką stolnicy rozwałkować cienko ciasto, mocno podsypując mąką. Szklanką wyciąć okręgi, na każdy nałożyć farsz, zlepić pierogi. Gotować w osolonej wodzie, 4-5 minut od wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody.
Podawać ze śmietaną lub podprażoną cebulką na maśle.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź