Pieczony schab z sokiem jabłkowym
Oceń przepis:
Przygotował:
Anne Burrell
- Seria kulinarna:
- Sekrety szefowej kuchni (odc. 17)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 2 gałązki świeżego rozmarynu (listki należy oderwać i grubo posiekać)
- 2 gałązki świeżej szałwii
- grubo posiekanej
- 2 ząbki czosnku
- zmiażdżone
- szczypta płatków chili
- sól
- oliwa extra vergine
- schab (6 żeber)
- 2 duże posiekane cebule
- pęczek świeżego tymianku
- 3 listki laurowe
- 1,8 l nieklarowanego soku jabłkowego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni C. W malakserze połącz posiekane zioła z czosnkiem i chili. Dodaj sól i tyle oliwy, by powstała pasta. Natrzyj nią schab. Skrop cebulę oliwą, dopraw solą i włóż do brytfanny. Dodaj tymianek, listki laurowe i 2/3 soku jabłkowego. Ułóż schab na cebuli i włóż do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez 20-25 minut lub do momentu, aż schab się zrumieni. Sprawdź mięso, zamieszaj cebulę z sokiem, jeśli zaczynają się przypalać. Dodaj więcej soku, kiedy zacznie go ubywać. Obniż temperaturę w piekarniku do 190 stopni C i zapiekaj schab jeszcze przez 30-35 minut lub do chwili, aż temperatura mięsa osiągnie 65 stopni (użyj termometru kuchennego). Jeśli schab zbyt mocno się rumieni, nakryj go folią aluminiową. Odlej półtorej filiżanki soku jabłkowego i odstaw na sos (patrz przepis na sos jabłkowy). Po wyjęciu z piekarnika pozwól, by schab odpoczywał przynajmniej 15 minut. Następnie usuń kość i krój schab w plastry. Podawaj z uduszoną cebulą i sosem jabłkowym (patrz oddzielny przepis).
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W