Pieczona pierś kaczki ze śliwkami na ostro
Oceń przepis:
Przygotował:
Gary Rhodes
- Seria kulinarna:
- Gary Rhodes za stołem (odc.5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Ilość osób:
- 2
Przygotowanie:
Składniki sosu:250 ml czerwonego wina
2 łyżki stołowe brandy
1 laska cynamonu
3 goździki
1 anyż gwiazdkowy
sok z ½ pomarańczy
sok z ½ cytryny
sok z ½ limonki
szczypta przyprawy pięć smaków
czubata łyżeczka musztardy dijon
4 łyżki stołowe galaretki z czerwonych porzeczek
Składniki dania:
2 piersi kaczki
gruboziarnista sól morska
rozkruszone ziarna czarnego pieprzu
olej arachidowy (do smażenia)
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
3 świeże śliwki przecięte na pół
olej (do smażenia)
masło (do smażenia)
nieco cukru demerara
3 łyżki wody
oliwa (do skropienia)
Przygotowanie sosu:
Do rondla wlej czerwone wino i brandy. Dorzuć laskę cynamonu, goździki i anyż gwiazdkowy. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 10 minut. Wlej sok z cytrusów. Doprowadź do wrzenia i odparuj połowę płynu. Dodaj szczyptę przyprawy pięć smaków, musztardę dijon i galaretkę z czerwonych porzeczek. Gotuj przez parę minut na małym ogniu, mieszając. Gdy galaretka się rozpuści, przetrzyj sos przez sito i ostudź. Podawaj letni.
Przygotowanie kaczki:
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Skórę na piersiach kaczki natnij nie przecinając mięsa, aby wytopić tłuszcz. Dopraw skórę gruboziarnistą solą morską i rozkruszonymi ziarnami pieprzu. Na patelnię wlej olej arachidowy, połóż piersi skórą do dołu. Teraz dopraw mięso solą i pieprzem. Smaż do 10 minut, aż skóra będzie złocistobrązowa. Przewróć i smaż przez parę minut. Wstaw do piekarnika na kolejne 5-6 minut. Dłużej, jeśli piersi są grube. W tym czasie przygotuj śliwki. Rozgrzej na patelni olej. Ułóż śliwki miąższem do spodu. Smaż do 2 minut albo aż zbrązowieją. Dorzuć kawałek masła, posyp cukrem demerara. Gdy zaczną brązowieć, wlej 3 łyżki wody, aby powstał syrop i przewróć śliwki.
Na talerzu połóż trzy połówki śliwek. Polej sosem spod smażenia, nałóż pierś. Dla dekoracji skrop oliwą. Podawaj z letnim, aromatycznym sosem z czerwonego wina.
Opracowano na podstawie programu „Gary Rhodes za stołem, odc. 5”
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W