Pieczona łopatka jagnięca z młodymi warzywami i polentą
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Ideał (odc. 10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Do jagnięciny:
1 łopatka jagnięca bez kości, z usuniętym nadmiarem tłuszczu
2 łyżki oliwy
1 szklanka włoskiego białego wina
2-3 łyżki octu balsamicznego
2 listki laurowe
4 ząbki czosnku, w całości
2 bulwy fenkułu, pokrojone na ćwiartki
250 g świeżego groszku, wyłuskanego
8 młodych marchewek, z obciętymi końcówkami
Do polenty:
250 g polenty (nie błyskawicznej)
75 g masła
50 g świeżo startego parmezanu
Przygotowanie:
Jagnięcina: rozgrzej piekarnik do 160 stopni. Połóż mięso na desce, zroluj i ciasno zwiąż sznurkiem spożywczym. Dopraw solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Rozgrzej naczynie z grubym dnem: duży rondel lub patelnię, które można wstawiać do piekarnika. Dodaj dwie łyżki oliwy i kiedy dobrze się rozgrzeje, obsmaż mięso na złotobrązowo. Mięso przełóż do naczynia i zlej tłuszcz z patelni. Zalej patelnię białym winem. Odsuń się, bo mogą buchnąć płomienie. Odczekaj kilka sekund, dolej ocet balsamiczny, dodaj listki laurowe i czosnek.
Przełóż mięso z powrotem na patelnię i nakryj luźno folią aluminiową. Umieść w piekarniku i piecz 1 godzinę. Zmniejsz temperaturę do 140 stopni. Wyjmij patelnię z pieca i dodaj warzywa. Nakryj szczelnie folią, żeby zachować wilgotność. Piecz 2 godziny, od czasu do czasu podlewając mięso sosem.
Polenta: na 40 minut przed końcem pieczenia mięsa przygotuj polentę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zagotuj litr osolonej wody i powoli wąskim strumieniem wsyp polentę, cały czas mieszając. Po 30-40 minutach polenta powinna być gęsta i gładka – przez cały ten czas należy ją regularnie mieszać. Dopraw solą i pieprzem, wmieszaj masło i parmezan. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw.
Grubo pokrój jagnięcinę i podaj na polencie z warzywami i sosem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W