Pieczeń jagnięca w ziołach
Oceń przepis:
Przygotował:
Annabel Langbein
- Seria kulinarna:
- Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 2 (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Potrawy wielkanocne, Potrawy na Boże Narodzenie
Przygotowanie:
Składniki:udziec jagnięcy
8 dużych ziemniaków, obranych i pokrojonych w plasterki
masło do wysmarowania naczynia do zapiekania
sól i świeżo mielony pieprz
szklanka wywaru drobiowego lub warzywnego
2 ząbki posiekanego czosnku
1 łyżeczka posiekanych listków świeżego rozmarynu
6 łyżek posiekanej natki pietruszki
skórka starta z cytryny
płatki z sześciu kwiatostanów jadalnej lawendy (można ją pominąć dodając więcej rozmarynu)
½ szklanki drobno pokruszonej lub zmielonej świeżej bułki
6 łyżek miękkiego masła
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180°C. Naczynie wysmarować masłem. Ziemniaki ułożyć w naczyniu tak, aby plasterki na siebie nachodziły. Posypać solą i pieprzem. Zalać wywarem. Na wierzchu ułożyć mięso doprawione solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika na godzinę.
Czosnek, rozmaryn, natkę pietruszki, skórkę z cytryny, lawendę, pokruszoną bułkę wymieszać z miękkim masłem. Naczynie z mięsem i ziemniakami wyjąć z piekarnika. Masło rozprowadzić na mięsie grubą warstwą. Całość wstawić do piekarnika na 45 minut. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut. Podawać.
© Annabel Langbein
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Potrawy na Boże Narodzenie
Potrawy wielkanocne
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W