Penne z sosem z pieczonych pomidorów
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz (odc.4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Sos12 pomidorów podłużnych, przekrojonych na pół wzdłuż
8 plasterków pancetty, albo 4 plasterki wędzonego boczku
2 cebule, posiekane
4 ząbki czosnku, zmiażdżone
4 łyżki oliwy z oliwek
Dodatkowo
400 g makaronu penne
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 180° C. Pokrój pancettę lub boczek w paski. Rozłóż pomidory w naczyniu do zapiekania, dodaj boczek, cebulę, czosnek i oliwę i wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wstaw naczynie do piekarnika na 1 godzinę. W tym czasie pomidory przejdą smakiem boczku i bardzo zmiękną. Wyjmij naczynie z piekarnika. W międzyczasie ugotuj makaron al dente w porządnie osolonej wodzie. Odcedź, ale nie płucz. Wsyp do gorącego sosu i wymieszaj. Podawaj od razu.
© Michael Smith
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W