Pasztet ziemniaczany Luciena i Helene
Przygotował:
Julie Andrieu
- Seria kulinarna:
- Francuskie wędrówki Julie (odc. 61)
- Trudność:
- Rodzaj dania:
- Zapiekanki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 12
Składniki:
-
Kruche ciasto:
- 600 gr mąki
- 250 gr masła
- 150-200 ml wody
- 1 jajo
- sól
- 1 kg ziemniaków
- 1 szklanka białego wina
- 200 gr gęstej śmietany
- 1 pęczek szczypiorku
- 1/2 pęczka pietruszki
- 1/2 pęczka kolendry
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Dzień wcześniej - przygotuj ciasto. Wsyp 500 gr mąki do miski, dodaj szczyptę soli i miękkie masło. Dobrze wymieszaj. Dodaj jajo i wodę. Wyrabiaj aż do otrzymania kleistej kulki z ciasta. Połóż kulę na blacie roboczym i wyrabiaj, dodając stopniowo 100 gr (lub więcej) mąki. Wyrabiaj ciasto co najmniej 5 minut, zakładając je raz za razem. Zawiń w folię i odstaw do lodówki na całą noc.
Rano obierz i pokrój ziemniaki (plastry 3 mm grubości). Umieść je w misce i podlej białym winem. Posiekaj zioła i czosnek oraz szalotkę. Wymieszaj i odstaw na godzinę.
Podziel ciasto na dwa. Rozłóż pierwszą część na płasko, na dnie tortownicy.
Odsącz ziemniaki i ułóż na cieście. Rozłóż drugą część ciasta i wytnij dopasowując do wielkości tortownicy. Zawiń krawędzie. Wytnij na środku kominek (średnica 4 cm), pomaluj jajkiem i wstaw do nagrzanego piekarnika (200°C), na 60 minut.
Po wyjęciu z pieca wlej do środka śmietanę i pochylając tortownicę, rozprowadź ją po całości. Podawać na ciepło, z sałatą.
Rada Julie:
Zamiast dużych ziemniaków można wziąć średnie, ale trudniej będzie ładnie pokroić ziemniaki.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź