Pasztet pantin Jean-Pierre’a
Przygotował:
Julie Andrieu
- Seria kulinarna:
- Francuskie wędrówki Julie (odc. 54)
- Rodzaj dania:
- Pasztety i terriny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 12
Składniki:
-
350 gr. ciasta francuskiego
- 300 gr. polędwiczki cielęcej
- 300 gr. karkówki
- 1 comber królika
- 3 szalotki
- 20 gr. masła
- 1 łyżeczka mieszanki przypraw (Jean Pierre używa mieszankę przywiezioną z Madagaskaru; podobną można uzyskać biorąc ¾ łyżeczki 4 przypraw - pieprz, imbir, gałka muszkatołowa i goździk, ¼ łyżeczki kurkumy).
- 2 jaja + 2 żółtka
- 150 ml koniaku
- 150 ml porto
- 3/4 łyżeczki soli i pieprz świeżo mielony
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Pokrój mięso wzdłuż na cienkie plastry, przetnij każdy na dwa, tak by uzyskać cienkie paseczki. Obierz i posiekaj szalotki.
Zeszklij szalotki na maśle na małym ogniu, by nie zmieniły koloru. Do dużej miski włóż mięso, szalotki, przyprawy, 2 jaja, sól i pieprz. Dobrze wymieszaj.
Przykryj folią i odstaw na co najmniej 2 godziny. Nagrzej piekarnik do 180°C z termoobiegiem. Rozłóż ciasto francuskie na 2 placki, tak by powstały dwa kwadraty o boku ok. 35 cm. Połóż pierwszy kwadrat na blasze z papierem do pieczenia.
Ułóż paski mięsa, tak by zakryć całe ciasto, pozostawiając na krawędzi z każdej strony wolny pasek o szerokości 7 cm. Nawilż brzegi pędzelkiem z wodą.
Przykryj całość drugim plackiem ciasta. Dociśnij delikatnie brzegi. Potem dociśnij mocniej widelcem, robiąc „ząbki”.
Weź miseczkę. Wymieszaj dwa żółtka z odrobiną wody; roztrzep.
Posmaruj tą masą ciasto, używając do tego pędzelka. Wstaw kominek (gruby karton, Bristol) i wstaw do piekarnika.
Piecz godzinę. Podawać na gorąco z sałatą.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź