Pasztet pantin Jean-Pierre’a

Pasztet pantin Jean-Pierre’a
Oceń przepis:
14 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Julie Andrieu

Seria kulinarna:
Francuskie wędrówki Julie (odc. 54)
Rodzaj dania:
Pasztety i terriny
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
12

Składniki:

  • 350 gr. ciasta francuskiego

  • 300 gr. polędwiczki cielęcej
  • 300 gr. karkówki
  • 1 comber królika
  • 3 szalotki
  • 20 gr. masła
  • 1 łyżeczka mieszanki przypraw (Jean Pierre używa mieszankę przywiezioną z Madagaskaru; podobną można uzyskać biorąc ¾ łyżeczki 4 przypraw - pieprz, imbir, gałka muszkatołowa i goździk, ¼ łyżeczki kurkumy).
  • 2 jaja + 2 żółtka
  • 150 ml koniaku
  • 150 ml porto
  • 3/4 łyżeczki soli i pieprz świeżo mielony

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Pokrój mięso wzdłuż na cienkie plastry, przetnij każdy na dwa, tak by uzyskać cienkie paseczki. Obierz i posiekaj szalotki.
Zeszklij szalotki na maśle na małym ogniu, by nie zmieniły koloru. Do dużej miski włóż mięso, szalotki, przyprawy, 2 jaja, sól i pieprz. Dobrze wymieszaj.
Przykryj folią i odstaw na co najmniej 2 godziny. Nagrzej piekarnik do 180°C z termoobiegiem. Rozłóż ciasto francuskie na 2 placki, tak by powstały dwa kwadraty o boku ok. 35 cm. Połóż pierwszy kwadrat na blasze z papierem do pieczenia.
Ułóż paski mięsa, tak by zakryć całe ciasto, pozostawiając na krawędzi z każdej strony wolny pasek o szerokości 7 cm. Nawilż brzegi pędzelkiem z wodą.
Przykryj całość drugim plackiem ciasta. Dociśnij delikatnie brzegi. Potem dociśnij mocniej widelcem, robiąc „ząbki”.
Weź miseczkę. Wymieszaj dwa żółtka z odrobiną wody; roztrzep.
Posmaruj tą masą ciasto, używając do tego pędzelka. Wstaw kominek (gruby karton, Bristol) i wstaw do piekarnika.
Piecz godzinę. Podawać na gorąco z sałatą.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA