Papaya salad
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Warsztaty smaku kuchni+: Po-smak świata z Gosią Molską
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki, sałaty i surówki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia tajska
Składniki:
- 2 owoce zielonej papai
- 50 g pokrojonej na 5 cm kawałki tajskiej fasolki zielonej
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 3 małe świeże papryczki chilli bez pestek
- 2 łyżki suszonych krewetek
- sok z 1 limonki
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżka cukru palmowego
- 2 ząbki czosnku zmiażdżone
- pół pęczka kolendry posiekanej
- garść uprażonych orzeszków ziemnych
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Papaję pokroić w julienne. Posiekane papryczki utrzeć w moździerzu razem z cukrem palmowym, sokiem z limonki, czosnkiem, krewetkami i sosem rybnym. Dodać fasolkę i ubić z zawartością moździerza jednak niezbyt mocno, a jedynie tak, by zmiękczyć włókna fasoli. Dodać pomidory i delikatnie wymieszać. Wrzucić wstążki papai i posiekaną kolendrę. Wymieszać ze składnikami powstałego w moździerzu sosu.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Sałatki, sałaty i surówki
Kuchnia tajska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W