Panierowane paluszki z mozzarelli

Panierowane paluszki z mozzarelli
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.90)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
6

Przygotowanie:

Frytkownicę rozgrzać do 190 stopni C. Przygotować naczynia do panierowania mozzarelli – w jednej misce mąka, w drugiej roztrzepane jajka, w trzeciej bułka tarta i oregano. Jedną ręką trzymać paluszki, obtaczając je w składnikach suchych, a drugą, obtaczając w jajku. Mozzarellę zanurzyć w mące, strzepnąć jej nadmiar przed zanurzeniem w jajku. Dobrze pokryć ją jajkiem. Pozwolić jej ociec z nadmiaru jajka przed zanurzeniem w bułce tartej. Dobrze oprószyć bułką tartą. Odstawić. Najlepiej panierować wszystkie paluszki naraz – najpierw w mące, potem w jajku i na końcu w bułce z kilkoma minutami przerwy między każdym z kroków, co sprawi, że bułka będzie się lepiej trzymała.
Smażyć, aż będą złotobrązowe i chrupiące.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA