Panforte
Oceń przepis:
Przygotował:
Anna Olson
- Seria kulinarna:
- Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.21)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- ¾ szklanki całych orzechów laskowych
- obranych
- uprażonych i posiekanych
- ¾ szklanki całych migdałów
- uprażonych i posiekanych
- ½ szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- posiekanej
- ½ szklanki kandyzowanej skórki cytrynowej
- posiekanej
- 6 łyżek rodzynek
- 6 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki kakao w proszku
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
- szczypta czarnego pieprzu
- 2/3 szklanki cukru
- 1/3 szklanki miodu
- 1 ½ łyżki masła
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 150 stopni C. Natłuść masłem wnętrze tortownicy o średnicy 25 cm, wyłóż ją pergaminem, który także nasmaruj tłuszczem (lub tłuszczem w sprayu). W dużej misce wymieszaj orzechy, migdały, skórkę pomarańczową i cytrynową, rodzynki, mąkę, kakao oraz przyprawy.
W garnku podgrzej na średnim ogniu cukier, miód i masło do temperatury 118 stopni C (ok. 8-10 min). Zalej powstałym syropem bakalie i mąkę i szybko wymieszaj. Masa szybko gęstnieje, więc natychmiast przełóż ją do tortownicy i wyrównaj powierzchnię. Piecz 30 minut. Pozwól ciastu całkowicie ostygnąć w tortownicy. Owiń je i przechowuj w temperaturze pokojowej.
W garnku podgrzej na średnim ogniu cukier, miód i masło do temperatury 118 stopni C (ok. 8-10 min). Zalej powstałym syropem bakalie i mąkę i szybko wymieszaj. Masa szybko gęstnieje, więc natychmiast przełóż ją do tortownicy i wyrównaj powierzchnię. Piecz 30 minut. Pozwól ciastu całkowicie ostygnąć w tortownicy. Owiń je i przechowuj w temperaturze pokojowej.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W