Ośmiornica po galicyjsku

Ośmiornica po galicyjsku
Oceń przepis:
5 ocen Średnia ocena: 2.60
Seria kulinarna:
Minimalista (odc.58)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia hiszpańska

Przygotowanie:

Gotowanie ośmiornicy jest bardzo łatwe – po prostu gotuje ją się w wodzie. Można podawać ją od razu, można później grilować, smażyć na płycie (wtedy nazywa się „a la plancha”) lub podawać w sałatce. Zdarza się przesadzić z gotowaniem ośmiornicy, ale jest to mało prawdopodobne. Kiedy jest wystarczająco miękka, żeby żucie było przyjemne, jest gotowa. Jeśli będziemy gotować ją dłużej, zrobi się odrobinę bardziej miękka, a potem gumiasta (jeśli raz wam się to zdarzy, więcej nie popełnicie tego samego błędu). Kiedy będziecie już ekspertami w tej dziedzinie, możecie zachować płyn, w którym była gotowana do risotto. Można doprawić ośmiornicę dobrej jakości oliwą, pimento, czyli hiszpańską wędzoną papryką i gruboziarnistą solą. Podawać z gotowanymi ziemniakami.

© Mark Bittman

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA