Orzeszki ziemne w karmelu
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Minimalista (odc.13)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
Składniki:
- masło do wysmarowania blachy
- ok. 400 g cukru
- ok. 400 g prażonych orzeszków ziemnych lub innych orzechów (solonych lub nie)
- sól (jeśli orzechy są niesolone)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wysmarować płaską blachę masłem. Wymieszać cukier z dwoma łyżkami wody na patelni o grubym dnie, podgrzewać na średnim ogniu. Mieszać aż się rozpuści, gotować regulując ogień tak, żeby karmel gotował się równomiernie. Od czasu do czasu zamieszać. Zdjąć z ognia, kiedy stanie się złoto-brązowy (może zbrązowieć nagle). Wrzucić orzechy i dużą szczyptę soli (opcjonalnie). Wylać masę na natłuszczoną blachę i rozsmarować. Ostudzić przez ok. pół godziny, połamać na kawałki. (można pokroić nożem na równe kwadraty, kiedy masa zgęstniała wystarczająco, a jeszcze nie stwardniała za bardzo). Przechowywać w szczelnym pojemniku do dwóch tygodni.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Przekąski
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W