Orkiszowe paluchy z suszonymi pomidorami

Orkiszowe paluchy z suszonymi pomidorami
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Jola Słoma

Seria kulinarna:
Zimowe ATELIER SMAKU (odc.2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Przekąski

Składniki:

  • 1/2 kg mąki orkiszowej typ 650
  • 1/2 kostki drożdży
  • garść pokrojonych suszonych pomidorów z oliwy
  • 6 łyżek oliwy
  • 2 łyżki kminku mielonego
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka wody
  • olej do smarowania blachy

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Do szklanki z ciepłą wodą dodajemy pokruszone drożdże i cukier, mieszamy i odstawiamy na chwilę na bok. Mąkę z solą i kminkiem, mieszamy i dodajemy wlewamy rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy ciasto, dodajemy oliwę, pokrojone pomidory, następnie jeszcze chwilę wyrabiamy i odkładamy na pół godziny żeby wyrosło. W zależności od gatunku mąki czasami musimy dodać więcej wody lub dosypać jeszcze trochę mąki, tak żeby usyskać ciasto o zwartej, sprężystej konsystencji. Dzielimy ciasto na części, formujemy paluchy. Po wierzchu smarujemy oliwą i posypujemy mielonym kminkiem. Pieczemy w temperaturze 180 C przez ok. 20-30 minut aż się przyrumienią.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA