Orkiszowe paluchy z suszonymi pomidorami
Oceń przepis:
Przygotował:
Jola Słoma
- Seria kulinarna:
- Zimowe ATELIER SMAKU (odc.2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Przekąski
Składniki:
- 1/2 kg mąki orkiszowej typ 650
- 1/2 kostki drożdży
- garść pokrojonych suszonych pomidorów z oliwy
- 6 łyżek oliwy
- 2 łyżki kminku mielonego
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżeczki soli
- 1 szklanka wody
- olej do smarowania blachy
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Do szklanki z ciepłą wodą dodajemy pokruszone drożdże i cukier, mieszamy i odstawiamy na chwilę na bok. Mąkę z solą i kminkiem, mieszamy i dodajemy wlewamy rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy ciasto, dodajemy oliwę, pokrojone pomidory, następnie jeszcze chwilę wyrabiamy i odkładamy na pół godziny żeby wyrosło. W zależności od gatunku mąki czasami musimy dodać więcej wody lub dosypać jeszcze trochę mąki, tak żeby usyskać ciasto o zwartej, sprężystej konsystencji. Dzielimy ciasto na części, formujemy paluchy. Po wierzchu smarujemy oliwą i posypujemy mielonym kminkiem. Pieczemy w temperaturze 180 C przez ok. 20-30 minut aż się przyrumienią.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W