Omlet ze świeżym tymiankiem i cheddarem
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz (odc.41)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- 2 jajka
- odrobina wody
- 1 łyżeczka posiekanego tymianku
- 2 łyżki tartego cheddara
- sól i pieprz
- 1 łyżka masła
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wymieszaj trzepaczką jajka z wodą, tymiankiem i cheddarem. Dopraw solą i pieprzem. Rozgrzej teflonową patelnię na średnim ogniu i połóż na niej masło. Kiedy zacznie się pienić, wlej jajeczną mieszaninę. Unieś lekko patelnię i poruszaj nią okrężnym ruchem, żeby jajka rozlały się na całej powierzchni i zaczęły się ścinać. Smaż omlet powtarzając tę czynność i unosząc lekko brzegi omletu łopatką, żeby nieścięte jajka spływały pod spód. Omlet jest gotowy, kiedy wierzch się zetnie, a spód jest delikatnie zrumieniony. Złóż omlet na pół i zsuń na talerz.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W