Omlet ze słodko-kwaśnym sosem pomidorowym
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kylie Kwong: Moje Chiny (odc.3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia chińska
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Składniki główne
4 łyżki oleju roślinnego
6 wiejskich jaj, lekko roztrzepanych
Sos
2 łyżki oleju arachidowego
3 ząbki czosnku, grubo posiekane
6 cienkich plasterków imbiru, pociętych w zapałkę
1 łyżeczka brązowego cukru
6 czerwonych pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
6 żółtych pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
3 dymki, drobno posiekane
2 łyżki wina ryżowego
1 łyżeczka japońskiego sosu sojowego
1 łyżka brązowego octu ryżowego
½ łyżeczki oleju sezamowego
Przygotowanie
Zacznij od sosu. Rozgrzej olej w rondlu, aż zacznie dymić. Dodaj czosnek, oraz imbir i smaż przez 2 minuty. Dodaj cukier i pozwól, żeby się karmelizował przez 30 sekund. Dodaj pomidory, oraz dymkę i smaż przez 1 minutę. Dodaj wino ryżowe, sos sojowy i ocet ryżowy i smaż przez 30 sekund. Dodaj olej sezamowy, wymieszaj i zdejmij sos z ognia. Kolej na omlet. Rozgrzej w woku olej roślinny, aż zacznie dymić. Wlej jajka i pozwól im się smażyć przez jakieś 30 sekund bez mieszania. Używając łopatki złóż omlet na pół i smaż przez kolejne 30 sekund. Znowu złóż i smaż przez jeszcze 20 sekund, aż prawie zupełnie się zetnie. Powtórz to jeszcze raz, a następnie przełóż omlet na półmisek. W między czasie podgrzej sos, nałóż go na omlet i podawaj od razu.
@ Kylie Kwong
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W