Omlet Arnold Bennett
Oceń przepis:
Przygotował:
Sophie Dahl
- Seria kulinarna:
- Apetyczna panna Dahl (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia brytyjska
Składniki:
- 100 g filetu z wędzonego łupacza ze skórą
- 100 ml mleka
- 2 świeże liście laurowe
- kilka ziaren pieprzu
- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
- mały pęczek szczypiorku
- drobno posiekanego
- skórka otarta z 1 cytryny
- 50 g parmezanu
- drobno startego
- sól morska i świeżo mielony czarny pieprz
- 3 duże jajka od kur z wolnego wybiegu
- niesolone masło
- oliwa extra vergine
- mała garść rukwi wodnej
- umytej
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200oC. Ułóż filet z łupacza w żaroodpornym naczyniu i zalej niewielką ilością mleka (płyn nie musi zakrywać ryby). Dodaj liście laurowe i kilka ziaren pieprzu. Zwilż arkusz pergaminu i przykryj nim rybę, wsuwając brzegi papieru do wnętrza naczynia. Wstaw do piekarnika i gotuj około 10 minut. W tym czasie zmieszaj śmietanę ze szczypiorkiem, startą skórką cytrynową, parmezanem oraz solą i pieprzem. Rozgrzej patelnię i roztrzep widelcem jajka. Wyjmij rybę z piekarnika, by ją nieco ostudzić, ale piekarnik pozostaw rozgrzany, żeby zapiec omlet. Roztop masło na patelni i wlej jajka. Wzrusz powierzchnię omletu, delikatnie mieszając jajka widelcem. Rozdrobnij rybę, usuwając wszelkie ości. Gdy jajka będą jeszcze półpłynne, włóż na patelnię śmietanę z dodatkami, rozłóż równomiernie kawałki łupacza i wstaw patelnię do piekarnika na 5 minut, żeby omlet zrobił się puszysty. W tym czasie dopraw rukiew oliwą i sokiem z cytryny.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
Kuchnia brytyjska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W