Nieszpułki bezowe według Nénette

Nieszpułki bezowe według Nénette
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Julie Andrieu

Seria kulinarna:
Francuskie wędrówki Julie (odc. 43)
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
8

Składniki:

  • 1,5 kg bardzo dojrzałych nieszpułków (przejrzałych)

  • 300 ml miodu
  • ½ litra czerwonego wina
  • ½ łyżeczki świeżego tartego imbiru (lub 1 łyżeczka imbiru mielonego)
  • 6 białek

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Nagrzej piekarnik do 150°C. Obierz nieszpułki i wydrąż je. Umieść miąższ w rondlu, dodaj miód, imbir i czerwone wino. Gotuj przez 15 minut do czasu, gdy mus zgęstnieje. Rozłóż mus w foremce do zapiekanek.

Ubij białka ze szczyptą soli i rozłóż je na musie.

Wstaw do piekarnika i piecz przez 10 minut. Nieszpułki powinny być przejrzałe, mieć pomarszczoną skórkę.

Nieszpułki są dość kwaśne. Polecam dodać dużą łyżkę cukru do ubitych białek. To podkreśli bezowy smak.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA