Nieszpułki bezowe według Nénette
Oceń przepis:
Przygotował:
Julie Andrieu
- Seria kulinarna:
- Francuskie wędrówki Julie (odc. 43)
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 8
Składniki:
-
1,5 kg bardzo dojrzałych nieszpułków (przejrzałych)
- 300 ml miodu
- ½ litra czerwonego wina
- ½ łyżeczki świeżego tartego imbiru (lub 1 łyżeczka imbiru mielonego)
- 6 białek
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do 150°C. Obierz nieszpułki i wydrąż je. Umieść miąższ w rondlu, dodaj miód, imbir i czerwone wino. Gotuj przez 15 minut do czasu, gdy mus zgęstnieje. Rozłóż mus w foremce do zapiekanek.
Ubij białka ze szczyptą soli i rozłóż je na musie.
Wstaw do piekarnika i piecz przez 10 minut. Nieszpułki powinny być przejrzałe, mieć pomarszczoną skórkę.
Nieszpułki są dość kwaśne. Polecam dodać dużą łyżkę cukru do ubitych białek. To podkreśli bezowy smak.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Desery
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W