Najlepsze ciasto czekoladowe
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kurs gotowania Donny Dooher (odc.17)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Ilość osób:
- 12
Przygotowanie:
Ciasto czekoladowe
1 szklanka (250 ml) niesolonego masła
90 g drobno posiekanej, najlepszej jakości gorzkiej czekolady
1 szklanka (250 ml) cukru pudru
½ szklanki (125 ml) kakao
½ szklanki (125 ml) serka mascarpone
3 jajka
2 łyżeczki (10 ml) ekstraktu waniliowego
½ szklanki (125 ml) mąki
¼ łyżeczki (1 ml) drobnoziarnistej soli
Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 160 stopni Celsjusza. Posmarować masłem kwadratową blachę do pieczenia.
W małym rondelku rozgrzać masło do punktu wrzenia. Posiekaną czekoladę wrzucić do miski, zalać gorącym masłem i odczekać 30 sekund, a następnie mieszać, aż czekolada całkiem się roztopi. Dodać przesiany cukier i kakao. Ubić mascarpone, jajka i wanilię, aż będą gładkie. Delikatnie wymieszać z mąką i solą. Wlać ciasto do formy. Piec 45 – 50 min., aż patyczek będzie suchy. Przestudzić 15 minut, posmarować polewą czekoladową. Przed pokrojeniem zaczekać aż stwardnieje.
Polewa czekoladowa
170 g posiekanej, najwyższej jakości gorzkiej czekolady
6 łyżek stołowych (90 ml) kremówki
3 łyżki stołowe (45 ml) niesolonego masła
Przygotowanie
Umieścić czekoladę w dużej misce. Na średnim ogniu doprowadzić śmietanę i masło do wrzenia, zalać czekoladę i odczekać 30 sekund. Dokładnie wymieszać. Polewę wykorzystać, gdy wciąż ciepła.
@ Donna Dooher
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W