Mus z białej czekolady

Mus z białej czekolady
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Claire Robinson

Seria kulinarna:
Wystarczy 5 składników (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przelicznik produktów
Wybierz produkt


1 szklanka ma pojemność 250 ml

1 łyżka ma pojemność 15 ml

1 łyżeczka ma pojemność 5 ml

Przelicznik wag

jednostka

jednostka
gram
Przelicznik pojemności

jednostka

jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur

Przelicznik foremek
Twoja foremka

Foremka z przepisu

Przygotowanie:

Czekoladę rozdrabniamy. Przygotowujemy sos śmietanowy – ubijamy dwa żółtka z dwiema łyżkami cukru tak długo, aż masa nabierze jasno żółtego koloru. Ćwierć miarki kremówki wlewamy do rondelka i delikatnie podgrzewamy, nie doprowadzając jej jednak do wrzenia. Hartujemy częścią podgrzanej śmietany ubite żółtka, żeby wyrównać temperaturę komponentów. Zahartowaną masę jajeczną dodajemy do reszty podgrzanej kremówki. Całość przecedzamy przez sitko. Zalewamy gorącą masą rozdrobnioną czekoladę i mieszamy dopóki czekolada całkowicie się nie roztopi. Ubijamy miarkę kremówki. Łyżkę ubitej kremówki dodajemy do czekoladowej masy i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy resztę ubitej śmietany. Gotowy mus przekładamy do pucharków i przez godzinę schładzamy w lodówce. Przed podaniem przybieramy deser jeżynami. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA