Miszmasz powoli duszonych mięs
Oceń przepis:
Przygotował:
Gary Rhodes
- Seria kulinarna:
- Gary Rhodes za stołem (odc.5)
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 1 kg mostka wołowego
- 1 golonka z przedniej nogi albo szynka wieprzowa
- 1 kg udźca jagnięcego
- 2-3 cebule w ćwiartkach
- 8 ziaren czarnego pieprzu
- 5 obranych ząbków czosnku
- 3 gałązki świeżego tymianku
- skórka z ½ pomarańczy
- 3 świeże liście laurowe
- woda
- sól i pieprz
- olej (do smażenia)
- 6 marchwi
- 6 dużych
- obranych ziemniaków
- 6 rzep
- 1 kapusta włoska podzielona na ćwiartki (głąb pozostawiony)
- masło (do polewania i smarowania)
- 2 kieliszki czerwonego wina
- 25-50g masła (do sosu)
- nieco posiekanej natki pietruszki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik. Mostek, jeśli jest zasolony, trzeba całą dobę moczyć w wodzie, pozostawiając w lodówce. Następnie włóż mięso do garnka z zimną wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 2 minuty. Potem trzeba je opłukać pod zimną wodą. Włóż wołowinę do dużego garnka tak, aby woda ledwie zakrywała mięso. Dorzuć cebule w ćwiartkach, kilka ziaren czarnego pieprzu, kilka obranych ząbków czosnku, gałązki świeżego tymianku. Skórkę z połowy pomarańczy i kilka świeżych liści laurowych. Poczekaj, aż woda zawrze. Przykryj garnek i wstaw do piekarnika na 30 minut. Porcje wieprzowiny i jagnięciny zwiąż grubą nicą. Dopraw solą i pieprzem. Na patelnię wlej olej. Podsmaż mięso ze wszystkich stron na wolnym ogniu. Przełóż do garnka. Udziec postaw, żeby nie był zanurzony w wodzie. Wstaw na 2 godziny do piekarnika, nie przykrywając pokrywką. Wyjmij garnek z piekarnika, do wywaru dołóż obraną marchew i ziemniaki. Wstaw do piekarnika na 1 godzinę i kwadrans do dwóch godzin. Kapustę i rzepy ugotuj w osolonym wrzątku. Gdy zmiękną, wrzuć je do wody z lodem. Potem ułóż na talerzu, polej roztopionym masłem. Dopraw solą i pieprzem, przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki. Przed podaniem podgrzej w mikrofalówce albo na parze.
Z wywaru wyjmij ugotowane ziemniaki. Ułóż je na posmarowanej masłem blasze. Z wierzchu posmaruj je roztopionym masłem i posyp solą. Wstaw pod średnio rozgrzany grill, żeby wyglądały na pieczone i nabrały chrupkości. Po wyjęciu z piekarnika mięso powinno postać przez kilka minut w gorącym wywarze. Część wywaru, w którym dusiło się mięso, przelej do rondla i odparuj połowę płynu.
Do rondelka wlej 1-2 kieliszki czerwonego wina, odparuj i dodaj trochę płynu do odparowanego wywaru. Dorzuć 25-50g masła, żeby stał się aksamitny. Rozetrzyj. Dorzuć natkę.
Część wywaru odparuj, żeby przypominał miód. Z wywaru wyjmij wieprzowinę. Przetnij nici. Ułóż na półmisku. Dołóż wołowinę i jagnięcinę, usuwając nici. Posmaruj ją odparowanym wywarem, przypominającym gęstością miód. Wołowinę polej wywarem, którego aromat wzbogaciłeś czerwonym winem.
Na drugim półmisku ułóż warzywa: podgrzaną kapustę i rzepę, gorącą marchew z wywaru i opieczone ziemniaki. Posyp natką. Podawaj.
Z wywaru wyjmij ugotowane ziemniaki. Ułóż je na posmarowanej masłem blasze. Z wierzchu posmaruj je roztopionym masłem i posyp solą. Wstaw pod średnio rozgrzany grill, żeby wyglądały na pieczone i nabrały chrupkości. Po wyjęciu z piekarnika mięso powinno postać przez kilka minut w gorącym wywarze. Część wywaru, w którym dusiło się mięso, przelej do rondla i odparuj połowę płynu.
Do rondelka wlej 1-2 kieliszki czerwonego wina, odparuj i dodaj trochę płynu do odparowanego wywaru. Dorzuć 25-50g masła, żeby stał się aksamitny. Rozetrzyj. Dorzuć natkę.
Część wywaru odparuj, żeby przypominał miód. Z wywaru wyjmij wieprzowinę. Przetnij nici. Ułóż na półmisku. Dołóż wołowinę i jagnięcinę, usuwając nici. Posmaruj ją odparowanym wywarem, przypominającym gęstością miód. Wołowinę polej wywarem, którego aromat wzbogaciłeś czerwonym winem.
Na drugim półmisku ułóż warzywa: podgrzaną kapustę i rzepę, gorącą marchew z wywaru i opieczone ziemniaki. Posyp natką. Podawaj.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W