Mięsny sos karmelowy
Oceń przepis:
Przygotował:
Gary Rhodes
- Seria kulinarna:
- Gary Rhodes za stołem (odc.5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sosy, kremy, pasty
Składniki:
- 1 łyżka stołowa oleju roślinnego
- 225g pokrojonych skrzydeł kurczaka
- 2 łodygi selera naciowego
- pokrojone w kostkę
- 2 cebule
- pokrojone w kostkę
- 1 duża marchew
- pokrojona w kostkę
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka stołowa miodu
- 1 łyżeczka złotego syropu
- sok z 1 cytryny
- 900 ml wywaru drobiowego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Na łyżce oleju roślinnego usmaż pokrojone skrzydła kurczaka, aż będą złocistobrązowe. Dorzuć pokrojone łodygi seler naciowego, cebule, marchew i liście laurowe. Smaż, aż warzywa zmiękną i będą złociste. Przełóż do rondla, wlej miód i złoty syrop. Smaż przez około 10 minut, aż pojawi się warstwa karmelu. Wlej sok z cytryny. Wymieszaj, odskrobując z dnia przysmażenia. Dolej wywar drobiowy, doprowadź do wrzenia i odparuj połowę płynu. Powinno to zająć 20 minut. Przecedź przez sito. Mięsny sos karmelowy podawaj do pieczonego kurczaka.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W