Małże z oregano zapiekane pod panierką
Oceń przepis:
Przygotował:
Anne Burrell
- Seria kulinarna:
- Sekrety szefowej kuchni (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
Składniki:
- 12 małży Wenus
- oczyszczonych
- 1 szklanka białej bułki tartej
- 2 ząbki czosnku bez łupinek
- posiekane
- 3 łyżki drobno posiekanego świeżego oregano
- 2 łyżki drobno posiekanej świeżej natki pietruszki
- szczypta suszonej chili w płatkach
- sól
- 2-3 łyżki oliwy extra vergine
- ½ szklanki bulionu drobiowego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 220oC. Rozłóż małże na blasze i wstaw do piekarnika na 2-3 minuty, żeby się pouchylały. Nie mają się upiec, tylko uchylić, żeby było łatwiej je otworzyć. Nożem do masła pootwieraj małże i usuń górną część muszli. Podważ małże, żeby oderwać je od muszli, ale powkładaj je z powrotem i ułóż na blasze. Mocno rozgrzej górną grzałkę piekarnika. Wymieszaj w misce bułkę tartą, czosnek, natkę, oregano, chili oraz sól. Dodaj oliwę i wymieszaj. Dolej tyle bulionu, żeby zwilżyć panierkę. Spróbuj i dopraw do smaku. Nałóż po porcji panierki na każdą muszlę z małżem. Na blachę wlej ½ szklanki wody i ostrożnie wstaw blachę na górną półkę piekarnika pod samą grzałką. Zapiekaj 5-6 minut, aż panierka będzie rumiana i chrupiąca.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W