Małże czekoladowe z salsą

Małże czekoladowe z salsą
Oceń przepis:
7 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Wolny tydzień Chucka (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza
Ilość osób:
4

Przygotowanie:

Składniki:
dressing:
1 filiżanka majonezu
2 łyżki musztardy Dijon
1 pęczek kolendry, posiekanej
1 cebula, drobno posiekana
1 papryczka jalapeno, pozbawiona nasion i posiekana
sól i świeżo zmielony pieprz

salsa:
4 pomidory, pozbawione pestek i pokrojone w kostkę
1 chili serrano, pozbawiona nasion i pokrojona w kostkę
1 cebula, pokrojona w kostkę
skórka i sok z 1 limonki
1 garść posiekanej kolendry
odrobina oliwy
sól i świeżo zmielony pieprz
odsmażana fasolka:
¼ filiżanki smalcu
1 papryka chipotle
1 cebula, posiekana
3 ząbki czosnku, zmiażdżone
3 filiżanki ugotowanej czarnej fasolki
sól i świeżo zmielony pieprz

1 kg czekoladowych małży w muszlach
cząstki limonek do dekoracji

Przygotowanie:
Meksykańskie małże czekoladowe mają brązowe muszle i są największymi małżami na amerykańskim Zachodnim Wybrzeżu. Jeśli nie masz do nich dostępu, użyj innych małży dobrej jakości. Dressing: majonez, musztardę, kolendrę, cebulę i jalapeno umieszczamy w blenderze i miksujemy na krem. Doprawiamy solą i pieprzem. Salsa: w naczyniu łaczymy pomidory, chili, cebulę, skórkę i sok z limonki, kolendrę i oliwę. Doprawiamy solą i pieprzem. Możemy zmielić salsę w maszynce do mięsa albo w blenderze. Przed podaniem przechowujemy w lodówce. Fasolka: w ciężkiej patelni na średnim ogniu rozgrzewamy smalec. Dodajemy cebulę i podsmażamy około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy czosnek i paprykę chipotle. Smażymy jeszcze 1 minutę, mieszając. Dodajemy łyżkę wazową fasolki i rozgniatamy tłuczkiem. Dodajemy kolejną łyżkę i też rozgniatamy. Podobnie postępujemy z resztą fasolki. Chodzi o to, żeby skrobia zawarta w fasolce usmażyła się na wolnym ogniu – właśnie temu potrawa zawdzięcza swój smak. Dlatego ważne jest, żeby fasolkę dodawać stopniowo – tak, żeby każda partia się zrumieniła. Kiedy rozgnieciemy całą fasolkę, dodajemy trochę wody z gotowania fasoli albo oliwy, żeby otrzymać pożądaną konsystencję. Pamiętajmy, że fasolka stężeje po ostygnięciu. Doprawiamy solą i pieprzem. Trzymamy w cieple. Małże: oczyszczamy małże pod bieżącą zimną wodą. Wyrzucamy te, które są niedomknięte i nie zamykają się podczas czyszczenia. Umieszczamy małże na grillu lub na mocno rozgrzanej patelni grillowej. Nakrywamy. Grillujemy, 6-8 minut, aż się otworzą. Podajemy z dressingiem, salsą i odsmażaną fasolką. Dekoruj cząstkami limonki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA