Makaron z sosem paprykowym i młodym szpinakiem
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz (odc.56)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- 4 czerwone słodkie papryki
- bez pestek
- pokrojone na ćwiartki
- 1 duża cebula
- pokrojona w grube plastry lub piórka
- ząbki z 1 główki czosnku
- obrane
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki nasion kopru włoskiego
- sól i pieprz
- 500 g włoskiego makaronu (np. kokardki)
- 250 g liści młodego szpinaku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 175ºC. Włóż do miski papryki, cebulę i czosnek, skrop oliwą, posyp nasionami kopru włoskiego, solą i pieprzem. Wymieszaj, przełóż na blachę do pieczenia i wstaw do piekarnika. Piecz ok. 45 min, aż warzywa będą miękkie i miejscami przypieczone. Przełóż warzywa do średniego rondla, dolej odrobinę wody i zmiel za pomocą ręcznego blendera (albo zmiksuj w malakserze). Dopraw do smaku. Ugotuj makaron, odcedź nie przepłukując zimną wodą, wymieszaj z gorącym sosem i liśćmi młodego szpinaku.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Makarony, kluski
Kuchnia włoska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W