Makaron z sosem paprykowym i młodym szpinakiem

Makaron z sosem paprykowym i młodym szpinakiem
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 3.60
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.56)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • 4 czerwone słodkie papryki
  • bez pestek
  • pokrojone na ćwiartki
  • 1 duża cebula
  • pokrojona w grube plastry lub piórka
  • ząbki z 1 główki czosnku
  • obrane
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki nasion kopru włoskiego
  • sól i pieprz
  • 500 g włoskiego makaronu (np. kokardki)
  • 250 g liści młodego szpinaku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 175ºC. Włóż do miski papryki, cebulę i czosnek, skrop oliwą, posyp nasionami kopru włoskiego, solą i pieprzem. Wymieszaj, przełóż na blachę do pieczenia i wstaw do piekarnika. Piecz ok. 45 min, aż warzywa będą miękkie i miejscami przypieczone. Przełóż warzywa do średniego rondla, dolej odrobinę wody i zmiel za pomocą ręcznego blendera (albo zmiksuj w malakserze). Dopraw do smaku. Ugotuj makaron, odcedź nie przepłukując zimną wodą, wymieszaj z gorącym sosem i liśćmi młodego szpinaku.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA