Makaron z fasolą
Oceń przepis:
Przygotował:
Paul Merret
- Seria kulinarna:
- Ekonomia gastronomii (odc.6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 90 ml oliwy extra virgin + trochę do podania
- 1 cebula obrana i posiekana
- 2 ząbki czosnku obrane i posiekane
- ½ łyżeczki suszonych płatków chili
- 600 g mieszanych warzyw (np. cukinia
- fenkuł
- rzepa
- ziemniak
- batat
- por
- seler naciowy
- marchewka
- groszek)
- pokrojone w kostkę o boku 1 cm
- 4 szczypty mieszanki suszonych ziół (np. rozmaryn
- oregano i tymianek)
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
- 1 litr bulionu drobiowego albo warzywnego
- najlepiej domowej roboty
- 80 g makaronu (np. penne)
- 1 puszka (400 g) drobnej fasolki albo ciecierzycy
- 2 świeże liście laurowe
- 50 g tartego parmezanu
- 1 duży albo 2 małe dojrzałe pomidory
- drobno posiekane
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej 60 ml oliwy w rondlu o grubym dnie na średnim ogniu. Dodaj cebulę, czosnek i chili, i smaż mieszając przez 2-3 min, aż zmiękną. Dodaj do rondla wybrane warzywa (poza groszkiem) oraz suszone warzywa. Dopraw do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Smaż przez 2-3 min, aż warzywa zmiękną. Zmniejsz płomień, przykryj rondel pokrywką i duś 10-15 min często mieszając, aż warzywa będą miękkie. Dodaj bulion, makaron, fasolkę, liście laurowe i groszek, zwiększ płomień i doprowadź zawartość rondla do wrzenia. Zmniejsz płomień i duś potrawę pod przykryciem prze 20-25 min, aż makaron się ugotuje i zagęści sos. Zdejmij rondel z ognia i odstaw na bok, żeby danie przestygło przed podaniem. W tym czasie zmieszaj w misce parmezan, posiekane pomidory i pozostałe 30 ml oliwy. Nałóż pasta e fagioli do 4 misek, a na wierzch nałóż trochę pomidorów z parmezanem. Dopraw pieprzem do smaku i skrop porcje oliwą.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Makarony, kluski
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W