Letnia ribolitta
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Włoskie przepisy z River Cafe (odc.5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- oliwa
- 2 małe cebule
- drobno pokrojone
- 1 główka selera naciowego
- drobno pokrojonego
- 1 łyżeczka posiekanego czosnku
- pęczek boćwiny: łodygi pokrojone w słupki o dł. 5 cm
- garść natki pietruszki
- posiekanej
- garść liści mięty
- posiekanych
- garść liści bazylii
- sól morska
- świeżo mielony czarny pieprz
- 2-3 świeże pomidory
- bez skórki
- posiekane
- 2 duże garście liści szpinaku
- ½ kg drobnej białej fasoli
- namoczonej przez noc i ugotowanej
- miękisz ciabatty
- podzielony na kawałki
- gałązka świeżego majeranku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Podsmaż na oliwie cebulę, posiekane łodygi selera naciowego i czosnek, aż się zeszklą. Dodaj łodygi boćwiny, posiekane liście selera naciowego i natki. Dodaj większość mięty, bazylii, sól i pieprz, a następnie pomidory. Zblanszuj liście boćwiny we wrzątku przez 2 min, a następnie szpinak. Odsącz blanszowane liście, a gdy przestygną – posiekaj i dodaj do rondla. Dodaj fasolę, a po chwili kawałki ciabatty. Dopraw zupę pozostałymi liśćmi mięty, majerankiem, bazylią i oliwą. Podawaj po kilku godzinach w temperaturze pokojowej.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W