Kwiaty cukinii faszerowane ricottą
Oceń przepis:
Przygotował:
Anna Olson
- Seria kulinarna:
- Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 8
Przygotowanie:
Pesto
1 szklanka obranej ze skórki, pokrojonej pieczonej papryki
½ szklanki lekko prażonych orzeszków piniowych
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
1 łyżeczka drobno otartej skórki z cytryny
3 łyżki startego parmezanu
2 łyżki oliwy extra vergine
sól i pieprz
Kwiaty cukinii
1 szklanka kremowego sera ricotta
3 łyżki startego parmezanu
3 łyżki posiekanej świeżej bazylii
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
1 łyżeczka drobno otartej skórki z cytryny
sól i pieprz
16 świeżych kwiatów cukinii
olej roślinny, do smażenia
Ciasto
1 szklanka mąki, plus trochę do oprószenia kwiatów
1 jajko
szczypta soli
1 szklanka zimnej wody gazowanej
Przygotowanie
Aby zrobić pesto, zmiksuj pulsacyjnie wszystkie składniki w malakserze na gładką masę i dopraw do smaku. Przechowuj pesto w lodówce i wyjmij na godzinę przed podaniem. Aby przygotować kwiaty cukinii, wymieszaj ricottę z parmezanem, bazylią, czosnkiem oraz skórką z cytryny i dopraw do smaku. Napełnij masą serową szprycę cukierniczą, zaopatrzoną w dużą, prostą końcówkę. Delikatnie opłucz kwiaty cukinii i osusz, układając na papierowym ręczniku. Ostrożnie rozchyl płatki tak, żeby ich nie oberwać i wyciśnij do środka porcje masy serowej ze szprycy. Rozgrzej olej roślinny w głębokim rondlu do 190°C. Zrób ciasto, miksując wszystkie składniki tuż przed użyciem. Oprósz lekko mąką nadziewane kwiaty i zanurz w cieście, otrząsając je z nadmiaru ciasta. Ostrożnie wkładaj po 2-3 kwiaty do gorącego oleju na łyżce durszlakowej i smaż 2-3 minuty, lekko obracając. Wyłóż kwiaty na papierowy ręcznik, żeby je osuszyć. Zrób na talerzach „kałuże” z pesto, a na nich połóż po 2 kwiaty cukinii. Natychmiast podawaj.
© Anna Olson
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W